Компанията BMW представи сериозно бронирана версия на кросоувъра си X5,

Компанията BMW представи сериозно бронирана версия на кросоувъра си X5, ...

BMW показа здраво бронирано X5.


Компанията BMW представи сериозно бронирана версия на кросоувъра си X5, която е получила името Protection VR6.

Автомобилът изглежда като стандартен X5, но е способен да издържи на доста сериозно нападение. Нивото на защита VR6 означава, че каросерията не може да бъде пробита от куршими с калибър 7,62 мм, изстреляни от автомат АК-47. А ако нападателите се опитат да взривят машината, то BMW X5 Protection VR6 издържа атака от 4 метра с до 15 кг. тротилов еквивалент.

За да бъде постигнат подобен резултат, специалистите са постави специални панели от високоякостна стомана във вратите и покрива, както и алуминиеви детайли за защита на дъното. Стъклата с дебелина 30 мм издържат на стрелба от ръчно оръжие, а ако бъдат пробити се задейства специална защита от осколки.

Това не е всичко - бронята на този кросоувър може да бъде подсилена допълнително, така че подът му да издържи на ръчна граната. А ако при атаката се използват дронове, то покривът издържа до 200 грама взрив. Специална защита е поставена и на резервоара, а гумите са така проектирани, че да запазят устойчивостта си дори при спадане.

Въпреки сериозното си тегло, кросоувърът ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,9 секунди, като това става благодарение на 4,4-литровия V8 двигател с мощност 530 к.с. Максималната скорост е 210 км/ч, като салонът на колата е разчетен за 4 човека.

Още информация и снимки четете в AutoMedia.bg
 
По публикацията работи: Красимир Ангелов

Източник: dnes.bg