Компания SpaceX отмени по технически причини първото изстрелване в орбита

...
Компания SpaceX отмени по технически причини първото изстрелване в орбита
Коментари Харесай

Отмениха по технически причини първия изпитателен полет на Starship

Компания SpaceX анулира по механически аргументи първото изстрелване в орбита на прототипа на галактическия транспортен съд Starship, стана ясно от непосредствено лъчение на уеб страницата на компанията.

Причината за анулацията стана нередовност в един от изпускателните клапани на горивната система, заяви говорителка на компанията по време на транслацията. Повторният опит ще изисква замяна на цялото гориво на борда на кораба, което ще отнеме най-малко 48 часа. Все още не е избран график за ново изстрелване.

Като „ аварийни ” дати за изстрелване са планувани 18 и 19 април, само че за момента не е известно дали инженерите ще съумеят да приготвят за това време галактическия транспортен съд за полет. Стартът на 120-метровата ракета от полигона Бока-Чика, щата Тексас, трябваше да се състои в 08:20 ч. локално време.

Космическият транспортен съд за многократна приложимост Starship е предопределен за полет до Марс и има потенциал за 100 души екипаж. Прототипите на Starship към този момент са направили няколко тестови полета с връщане на Земята, само че до момента са летели единствено в границите на земната атмосфера. От всички летателни проби на Starship единствено последният, през май 2021 година, мина без разрушение на апарата.

Американската галактическа организация НАСА е избрала капсулата Starship да транспорти нейните астронавти до Луната в границите на задачата " Артемида III ", планувана най-рано за края на 2025 година, напомня БГНЕС

Starship се състои от капсула за многократна приложимост, която придвижва екипаж и товари, и от първата степен на ракетата притежател Super Heavy.

Ракетата в никакъв случай не е летяла в цялостната си настройка, задвижвана от първата степен.

" Успехът е вероятен, вълнението е обезпечено! " написа по-рано Мъск в Туитър.

Самата НАСА ще изведе астронавти до лунната орбита през ноември 2024 година със лична ракета, наречена Space Launch System (SLS), която се създава от повече от десетилетие.

Starship е по-голяма и по-мощна от SLS.

Идеята на ракетата-носител за многократна приложимост, част от дълготрайната тактика на Мъск, е да се понижи цената. Всеки полет на Starship в последна сметка може да коства " по-малко от 10 милиона $ ", сподели той при започване на предходната година.

Други супертежки ракети в развой на създаване са New Glenn на Blue Origin, китайската Long March 9 и съветската Yenisei. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР