Компания от Сиатъл, подкрепена от Боинг и авиокомпания Джетблу еъруейз

...
Компания от Сиатъл, подкрепена от Боинг и авиокомпания Джетблу еъруейз
Коментари Харесай

Малък хибриден самолет може да излезе на пазара до 5 години

Компания от Сиатъл, подкрепена от " Боинг " и самолетна компания " Джетблу еъруейз " (JetBlue Airways), разгласи, че възнамерява до 2022г. да предложи на пазара дребен пътнически аероплан с хибриден мотор.

Това е първият от серия модели, планувани от Zunum Aero. Според компанията на борда ще може да има до 12 пасажери, самолетът ще се зарежда от два електрически и един мотор с гориво, само че това е задоволително фрапантно да понижи разноските за пътувания до 1600 км.

Според страницата в интернет на компанията самолетът с оптимално тегло при политане 5500 кг. ще се зарежда за полет единствено с към 400 л. гориво, а оперативните му разноски ще са 250 $ на час.

Скоростта на полета ще бъде към 550 км/ч на височина 7600 м, което е по-бавно и по-ниско от в този момент употребяваните самолета.

Идеята е полетът да се прави с електрическите мотори, а аварийният с обичайно гориво да е да ги зарежда с електричество, когато че акулуматорите се изтощят. В момента инженерите считат, че подобен аероплан може да лети на акумулатори към 160 км. " Ройтерс " разяснява, че проектите и периодите, за които приказват от Zunum демонстрират по какъв начин фирмите се надпреварват първи да предложат дребни електрически самолети, учредени на бързо разрастващи се технологии за запазване на сила в батерии и системи за изкуствен интелект, настроени да заобикалят трудности по пътя и в небето. Според Zunum самолетът им ще може да да бъде и безпилотен.
В четвъртък " Боинг " разгласи, че възнамерява да придобие компания, профилирана в електрически и самостоятелни полети, с цел да помогне на личните си инженери да разработят сходен аероплан.

Zunum не чака да е първата компания, получила позволение за електрически или хибриден аероплан от регулаторите. Целта ѝ е по-скоро да запълни ниша на пазара за районни полети, където частните самолети и комерсиалните полети на комерсиалните самолетни компании са прекомерно скъпи, с цел да могат да си ги разрешат множеството хора.

Поради опцията да излетява от къса писта, хибридният аероплан ще може да се възползва от хиляди дребни летища към огромните градове.

Освен че са планували и с какъв брой $ могат да понижат цената на билета, от Zunum изясняват, че могат да свият до два пъти и времето за пътешестване като заобикалят натоварените огромни летища. Статистиката демонстрира, че към 96% от всички пътувания по въздуха в Съединени американски щати се правят от към 1% от летищата - по този начин горемите са претрупани от трафик, а дребните съвсем не се употребяват.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР