Компаниите за събиране на вземания ще бъдат вписвани в единен

...
Компаниите за събиране на вземания ще бъдат вписвани в единен
Коментари Харесай

Нов закон ще регламентира дейността на компаниите за събиране на дългове

Компаниите за събиране на вземания ще бъдат вписвани в обединен указател към министерството на стопанската система, а работата им ще бъде следена от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). За задачата ще бъдат написани съответни правила и ограничавания, с които ще им бъде неразрешено да упражняват напън над потребителите при извършване на активността си. Това планува план на Закон за събиране на вземания по потребителски контракти,. Срокът за събиране на мнения е до 18 февруари.

В показания от ръководеното от Корнелия Нинова Министерство на стопанската система и промишлеността план се планува единствено юридически лица да могат да събират вземания от консуматори. За да бъдат вписани в регистъра, те ще би трябвало да имат капитал от най-малко 500 хиляди лева, както и подписана застраховка " Професионална отговорност ". Служителите и мениджърите на колекторските компании пък ще би трябвало да са с чисто правосъдно минало, по сходство на други специалности като да вземем за пример охранителите. Правилата ще важат както за сдруженията, които изкупуват пакети с необслужвани вземания, по този начин и за тези, които събират отговорности от името на първичните кредитори.

Предложението идва месец откакто вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова инициира свикването на експертен съвет на ръководещата коалиция, който да разиска основаването на специфичен закон, с който да се регламентира активността на колекторски компании. Това е следващ опит за законово контролиране на бранша, откакто през последните две години в три поредни Народното събрание по самодейност на някогашния народен омбудсман, народен представител и водач на " Изправи се.БГ " Мая Манолова бяха внасяни оферти за промени в Закона за отбрана на потребителите, с които да се вкарат правила за работата на тези сдружения. В 44-ото Народно заседание направеният от екипа на гражданската й платформа план беше импортиран от група депутати от ГЕРБ, а в 45-ото и 46-ото - към този момент от името на влязлата в Народното събрание коалиция " Изправи се! Мутри вън! ". И в трите случая обаче предложенията по този начин и не стигнаха до разглеждане даже и в комисия. Край на издевателството Новият план значително повтаря към този момент представяните през последните две години оферти, като за първи път те са обособени в обособен закон. В претекстовете към него е записано, че главната му цел е да докара до " преустановяване на неприятните практики на колекторските компании, като вкара строги и ясни правила, забраняващи натиска над жителите, изсветляващи работата на колекторските компании и постигащи действителен баланс сред търсене на отговорности и опазване на човешките права и достолепие на потребителите ".

По-конкретно законопроектът планува възбрана за потреблението на способи като тормоз, насила, закани, обиди или физическо принуждение, с които да принуждават хората да погасяват отговорностите си. Освен това на колекторските компании ще бъде неразрешено " да тормозят жителите на работните им места и в дома им, да ги дискредитират пред сътрудниците и работодателя им, да слагат известия за дълга на публични места ". Комуникацията с длъжниците ще може да се реализира единствено документално или по телефон, освен това не по-често от период от 2 работни дни, като ще бъдат неразрешени позвъняванията в почивни дни и сред 20:00 и 7:00 часа. Това ограничаване ще важи и за първичните кредитори - банки, небанкови финансови институции, снабдители на комунални услуги. Последното е и една от разликите с предходните оферти за регулация на бранша, които предвиждаха възбрана за прехвърлянето на отговорности за публични услуги като сметки за ток, парно, вода, телефон за събиране от колекторски компании.
Реклама
Нелоялните практики в бранша от дълго време се показват като проблем както от организациите за отбрана на потребителите, по този начин и от огромна част от самите колекторски компании - главно водещите играчи в бранша, които работят по европейски модел и в сходство с признат от тях Етичен кодекс. Съсловната Асоциация за ръководство на вземания (доскоро Асоциация на кредитните организации в България) сплотява близо 20 сдружения, които по данни на организацията държат над 80% от бранша по ръководство на вземания в страната. В редиците й обаче не влиза издигналата се в последните години до номер 1 по активи " С.Г. груп ".

Според последните показани от Асоциацията данни, през 2020 година общият размер на нововъзложения дълг към компании за ръководство на вземания е намалял до 741.6 млн. лева спрямо 832 млн. лева през 2019 година Броят на нововъзложените случаи за събиране също се е свил - до 936 хиляди през 2020 година по отношение на близо 1.1 млн. година по-рано. Това обаче частично се дължи на кредитния мораториум, въведен поради корона рецесията - с приключването му в края на 2021 година може да се чака ново повишение в броя и размерите на подлежащите на събиране отговорности. Предварително съобщение и опция за оборване Съществен миг в предлаганата регулация е и задължението за първичния заемодател да уведоми длъжника за прехвърлянето на вземането му на профилирано в такава активност сдружение. В уведомлението би трябвало да бъдат посочени и съответни елементи за задължението - размер, съображение, дата на настъпване на изискуемостта, изплатени досега суми, както и кое е лицето, на което е трансферирано вземането. Това може да затрудни и забави покупко-продажбите по продажби на портфейли неприятни заеми, които постоянно включват хиляди длъжници и издирването на някои от тях единствено по себе си е предизвикателно.

Освен това кредиторът ще би трябвало да даде опция на длъжника непринудено да погаси задължението в 14-дневен период, като уточни за задачата банкова сметка или различен метод за заплащане. Законът планува и опция за консуматор, който счита, че не е дебитор, да оспори задължението си в период от три месеца след приключването на тези 14 дни. В тези случаи колекторските компании ще са длъжни да прекратят извънсъдебното събиране на вземанията, а потребителите ще могат да се извърнат към орган за различно разрешаване на разногласието.

При събирането на вземанията новите кредитори няма да могат да начисляват главницата никакви други такси и разходи с изключение на законната рента. Освен това те ще би трябвало да поддържат и указател на връзката си с длъжника (кореспонденция и телефонни записи) за минимум пет години от сключването на контракта за прекачване на вземанията.
Реклама
При нарушение на наредбите на закона ще се постанова санкция от 10 до 50 хиляди лева, а възпрепятстването на контролната активност на КЗП ще се глоби с от 3 до 10 хиляди лева, като при три или повече нарушавания в границите на две години съответното сдружение ще бъде заличавано от регистъра. От плана обаче не излиза наяве какво се случва с изкупените от колекторска компания задължения при изваждането й от регистъра и дали тя ще може да продължи дейностите си по събирането им.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР