Компаниите преминават от точно навреме“ към за всеки случай“ Пандемията и

...
Компаниите преминават от точно навреме“ към за всеки случай“
Пандемията и
Коментари Харесай

Глобалните вериги за доставки са обърнати с главата надолу

Компаниите минават от „ тъкмо в точния момент “ към „ за всеки случай “

Пандемията и съветската инвазия в Украйна провокираха ударни талази върху глобалните вериги за доставки, а водещи компании и политици да премислят своите цели от успеваемост до резистентност.

Доскоро „ тъкмо в точния момент “ беше главно предписание в ръководството на веригата за доставки. Натрупването на запаси, междинни и подготвени артикули се считаше за скъпо и неефективно, пише EURACTIV.

Вместо това фирмите се опитваха да купуват единствено това, което знаеха, че ще им е належащо за произвеждане и произвеждаха единствено това, което знаеха, че ще продадат.

Добре интегрираните вериги за доставки, изобилната и евтина доставка, както и данните за държанието на клиентите разрешиха това да работи в интерес на фирмите – най-малко за известно време.

След това пандемията и войната доведоха до мощно променливи цени на ресурсите, възходящи разноски за доставка, нарушени вериги за доставки и огромни промени в държанието на клиентите. Изведнъж съществуването на някои запаси и артикули на склад към този момент не наподобява толкоз неприятна концепция.

Обръщане към непоклатимост

„ Дългогодишните производствени вериги за доставки бяха обърнати с главата надолу “, разяснява Нанси Паларес, шеф за интернационално развиване на бизнеса в компанията за отбранителна промишленост Teledyne FLIR, по време на полемика.

„ Компаниите минават от „ тъкмо в точния момент “ към „ за всеки случай “, сподели Паларес, и добави, че устойчивостта и готовността за непредвидени събития стават от значително значение.

Аргументът ѝ се поддържа от проучване на бизнес консултантската компания Boston Consulting Group, което откри, че компаниите с устойчиви вериги за доставки превъзхождат своите съперници, изключително по време на рецесии.

Паларес твърди, че доста компании се пробват да намерят снабдители по-близо до дома и да се запасят с артикули, с цел да понижат излагането си на разстройства във веригата за доставки. Според нея този модел към този момент би трябвало да продължи.

„ Нека си признаем, че ще се сблъскаме с повече такива опасности през идващите години “, сподели Паларес.

Политиците в Европейския съюз също реагират на тази нова среда.

Например, те се пробват да подсигуряват, че стратегически значими елементи от веригата за доставки като полупроводниците в бъдеще ще се създават в блока. Ето за какво Европейската комисия предложи Закона за чипове на ЕС, който сега се разисква от страните членки и от Европейския парламент.

Диверсификация на веригите за доставки

Друг начин веригите за доставки да станат по-стабилни е посредством понижаване на зависимостта им от един търговски сътрудник.

„ Трябва да диверсифицираме нашите вериги за доставки “, сподели Кристиан Каненбли, заместник-ръководител на кабинета на еврокомисаря Маргрете Вестагер, който беседва с представители на европейската промишленост на същото събитие на 1 юни.

Тази година може да бъдат подписани нови търговски съглашения с Чили и Нова Зеландия, а ЕС също по този начин е подготвен да стартира договаряния за амбициозно съглашение за свободна търговия с Индия още този месец.

Такива търговски съглашения биха били метод да се диверсифицират доставчиците, изключително от един търговски сътрудник, от който ЕС е мощно подвластен – Китай.

Въпреки че доста се приказва за пренасяне на произвеждане, изключително на основни съставни елементи, комерсиалните модели към момента не демонстрират смяна към нов фокус, когато става въпрос за търговия с Китай.

Както демонстрира фигурата по-долу, търговията със стоки се е нараснала мощно през 2021 година, макар пандемията, само че и макар различията между ЕС и Китай поради опасенията за правата на индивида и нарастващото геополитическо напрежение.

Разбира се, общите търговски данни към момента не демонстрират дали търгуваните артикули са от стратегическо значение или не. Въпреки това остава да се види дали ЕС и неговата промишленост са съществени във връзка с диверсификацията на доставките и намаляването на зависимостта от геополитически нестабилни търговски сътрудници.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР