Компаниите, които използват на сайтовете си фейсук бутона харесва ми

...
Компаниите, които използват на сайтовете си фейсук бутона харесва ми
Коментари Харесай

Съд задължи сайтове с фейсбук бутон "харесва ми" да са оператори на лични данни

Компаниите, които употребяват на уеб страниците си фейсук бутона " харесва ми " (Like), са длъжни да поискат единодушието на потребителите си за прекачване на персоналните им данни към американската обществена мрежа, реши Съдът на Европейски Съюз. Това стана ясно от прессъобщение на институцията, основана в Люксембург. Магистратите се произнесоха по искане на Висш регионален съд в немския град Дюселдолф, който гледа дело, заведено от локално съдружие за отбрана на ползите на потребителите. Искът е срещу немски сайт за онлайн продажба на дрехи Fashion ID за нарушение на разпоредбите за отбрана на персоналните данни посредством потреблението на интегрирания там фейсбук бутон " харесва ми ". Сдружението сезира съда, защото открива, че при посещаване на сайта Fashion ID персоналните данни на потребителя се предават на Фейсбук Ireland без знанието на посетителя, без значение дали той има регистрация в обществената мрежа Фейсбук и дали е използвал бутона " харесва ми ". 

На базата на евроразпоредбите за отбрана на персоналните данни Съдът на Европейски Съюз счита, че " Fashion ID наподобява не може да дава отговор като админ за обработването на персонални данни, което Фейсбук Ireland прави, откакто данните са му предадени. Всъщност на пръв взор е изключено Fashion ID да дефинира задачите на тези интервенции и средствата за тях ". Сайтът обаче може да дава отговор като админ взаимно с Фейсбук Ireland за интервенциите по събиране на въпросните данни и по тяхното откриване посредством предаването им на Фейсбук Ireland, защото може да се одобри, че Fashion ID и Фейсбук Ireland дефинират взаимно задачите на тези интервенции и средствата за тях, считат магистратите. 

С консолидираното в уеб страницата на фейсбук бутона " харесва ми " Fashion ID е оптимизирала рекламата на стоките, като ги е направил по-видими във Фейсбук, когато посетител натисне въпросния бутон. За да се възползва от посоченото комерсиално преимущество, немският онлайн търговец е интегрирал бутона " харесва ми " и с това наподобява се е съгласил, най-малко безмълвно, персонални данни на посетителите му да бъдат събирани и излъчени на обществената мрежа, се споделя още в решението. Съдът акцентира, че " оператор на уеб страница като Fashion ID, който като (съвместен) админ дава отговор за някои интервенции по култивиране на данни на посетителите на уеб страницата му, да вземем за пример за събирането на данни и предаването им на Фейсбук Ireland, би трябвало да даде сега на събиране на данните избрана информация на тези гости, като да вземем за пример за самоличността си и за задачите на обработването ".  Що се отнася до случая, в който съответното физическо лице е дало единодушието си, съдът приема, че " оператор на уеб страница като Fashion ID би трябвало да получи това единодушие авансово (само) за интервенциите, за които дава отговор като (съвместен) админ, а точно за събирането и предаването на данните ". В случаите, в които обработването на данни е належащо за реализацията на законни ползи, съдът приема, че " всеки от админите, а точно операторът на уеб страница и доставчикът на обществена приставка, би трябвало със събирането и предаването на персонални данни да преследват законни ползи, с цел да имат право да правят тези интервенции ".

КАРЕ - ХАКЕРСКИ УДАР 

Личните данни на 106 млн. жители на САЩ и Канада са били откраднати след хакерска офанзива на американската финансова компания Capital One, съобщи Би Би Си. Хакерът, направил пробива, към този момент е задържан. Официално не е доказано, само че се счита, че нападението е дело на 33-годишната Пейдж Томпсън, която е бивш чиновник на IT компания в Сиатъл. Изтекли са имена, адреси и телефонни номера на хора, кандидатствали за разнообразни кредитни услуги. Хакерът не е съумял да доближи до номерата на кредитните им карти, прецизираха от  Capital One. Компрометирани са обаче 140 000 номера на обществени осигуровки и към 80 000, свързани с тях, номера на банкови сметки. В Канада има приключване на данни и от застрахователни полици.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР