Компактният обект XMMU J173203.3-344518, чиято маса е равна на три

...
Компактният обект XMMU J173203.3-344518, чиято маса е равна на три
Коментари Харесай

Астрономите откриха хипотетична странна звезда в космоса

Компактният обект XMMU J173203.3-344518, чиято маса е равна на три четвърти от масата на нашето Слънце и е натъпкана в топка, която може да се побере комфортно в Манхатън, сигурно е незабравим. Дори чудноват, предава " Сайънс Алерт ".

Ново проучване на астрофизици от Университета на Сао Пауло и Федералния университет на АВС в Бразилия удостоверява, че тази умопомрачително плътна капчица звездна материя в действителност е странна , само че може би не по метода, по който си мислите.

Миналата година откриватели от Института по астрономия и астрофизика към Университета в Тюбинген, Германия, направиха нова оценка на дистанцията сред нас и дребния мъртвец на мъртва звезда, който се върти в остатъка от свръхнова HESS J1731-347.

Разстоянието от едвам 8150 светлинни години е по-малко от предходната оценка от към 10 000 светлинни години. Новото разстояние изисква преизчисляване на характерностите на компактния обект, изключително на неговия размер и маса.

И тук нещата стават малко по-вълнуващи.

Когато звездите с избрана маса изчерпят горивото, което гравитацията им може комфортно да разбие, те се срутват в галактическа мълния от топлота и електромагнетизъм, която издухва част от външните им пластове.

Остава единствено обект, който е толкоз компактен, че атомите му са свити. Дълбоко в ядрото му електроните са натъпкани в ядрата им, което принуждава протоните да изгубят заряда си и да се трансфорат в неутрони. Поздравления, това е новородена неутронна звезда.

Ако има задоволително маса, цялата тази спомагателна гравитация преодолява сериозните нуклеарни сили и смачква материята в нещо невъобразимо, създавайки черна дупка. Ако масата е прекомерно дребна, атомите остават другарски съседи в по този начин нареченото бяло джудже.

Смята се, че долната граница на масата на неутронната звезда е малко над една слънчева маса. Най-леката, открита до момента, е с маса единствено 1,17 пъти по-голяма от
тази на Слънцето.

Със своите 77 % от слънчевата маса XMMU J173203.3-344518 е не просто рекордьор , а напряко невиждан. Неутронните звезди не би трябвало са толкоз дребни.

Което значи, че тя може би въобще не е неутронна звезда.

Предполагайки, че вместо това е обект, наименуван странна звезда - състоящ се основно от частици, известни като странни кварки - откривателите оставят заключенията си на други откриватели.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР