Компактна група хора от всички възрасти с куфари в ръце,

...
Компактна група хора от всички възрасти с куфари в ръце,
Коментари Харесай

Живи статуи разказаха в Русе историята на бежанците

Компактна група хора от всички възрасти с куфари в ръце, а зад тях поле със слънчогледи и ясно небе - по този начин артистите от румънския спектакъл " Маска ", превъплътени като живи скулптури, сложиха началото на своя театър " Изход "  снощи в Русе.

Вижте снимки> > >

Представлението е част от фестивала на живите скулптури, който се провежда в крайдунавския град, изясни Ивелин Пъшев от Русенския спектакъл, който е уредник на събитието.

Драматургията и режисурата са на Михай Малаймаре. Идеята е на шефа на трупата Анка Флореа.

Според нея това е театър, който споделя историята на бежанците от Украйна, от Сирия или от други области - " хора като нас, хора като вас, остарели хора или младежи, деца или дами - хора ".


" Изход " е история за тук и в този момент
Снимка: БТА

" Изход " е театър, роден в дните след 24 февруари т. година, когато войната избухва на неколкостотин километра от Румъния.

Спектакълът е история за това какво усеща актьорът, изправен лице в лице с груповата драма на един народ.

" Изход " е история за тук и в този момент. За бежанците и нас. За тези, които са принудени да изоставен дома си в скитничество, и за нас, тези, които се опитваме да бъдем техен " Дом " за известно време.

" Изход " е театър за емпатията, за другарството, за солидарността, за страстта, за сълзите и усмивките.

" Изход " е твърдият отговор на спектакъл " Маска " към лудостта на тези, които ръководят света ", споделя Анка Флореа.

 Снимка: БТА

Спектакълът е част от програмата на Фестивала на живите скулптури, който се провежда в Русе. В него вземат участие и артистите от " Палячи ", които показаха своето светлинно и огнено шоу.

Спектакълът " Маска " може да бъде забелязан още веднъж довечера, а фестивалът на живите скулптури ще бъде закрит от артистите от " Палячи ".

Те ще показват своята най-нова огнено-светлинна режисура. Тя е разработвана в продължение на повече от година, а зад нейната реализация стои екип от 11 души.

" Историята е пресъздадена благодарение на най-новите реквизити за светлинно шоу, а сходен сюжет и такива резултати ще се показват за първи път в България ", изясни Пъшев.

Фестивалът на живите скулптури се провежда с финансовата поддръжка на община Русе и на Министерството на културата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР