Комитетът за наблюдение на програмата реши: над 209 млн.лв. се

...
Комитетът за наблюдение на програмата реши: над 209 млн.лв. се
Коментари Харесай

ЕК с висока оценка за проекти на общините Поморие и Бургас

Комитетът за наблюдаване на програмата реши: над 209 млн.лв. се насочват за ремонт и модернизиране на учебни заведения и детски градини

Експерти от Европейската комисия инспектираха обекти, финансирани от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година в Поморие и Бургас по време на 12-тото съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата. Заместник-началникът на отдел в Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ Марек Теплански, Йо Мария Аугуста Човерт, отговаряща за България в генералната дирекция, заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова инспектираха обновените здания на полицията и пожарната в Поморие.

Двата обекта се реновират и по тях се извършват ограничения за енергийна успеваемост на стойност над 1.3 млн. лева В Община Бургас представителите на Европейска комисия разгледаха Спортен комплекс „ Арена Бургас ОЗК “, който бе открит публично предишния петък. За построяването и оборудването на многофунционалната база са вложени 18,2 млн. лева, обезпечени от инструмента JESSICA.

Те се срещнаха на място и с обновеното със средства по Оперативна програма „ Региони в напредък “ Основно учебно заведение „ Александър Георгиев – Коджакафалията “ в Бургас, което е първото новаторско учебно заведение. Експертите дадоха висока оценка за осъществяването на обектите и подчертаха значимостта на кохезионните стратегии на Европейски Съюз за модернизиране на инфраструктурата в България и постигането на стабилно повишение качеството на живот.

В рамките на Комитета за наблюдаване бе подкрепено предлагането за смяна в Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, обвързвана с преразпределяне на финансов запас на стойност над 209 млн. лева от мярката за енергийна успеваемост на публични здания в 39-те огромни града, които се насочват за модернизиране на просветителната инфраструктура като по този метод се компенсира наддоговаряне по програмата. Така ще се поддържат в оптималната степен капиталовите стратегии на общините и потребностите на локалното население и се извършва един от главните цели на държавното управление.

Членовете на комитета одобриха и препоръчаната от Управляващ орган смяна в Оперативна програма “Регионално развитие”, обвързвана с понижаване на етапната и на крайната цел на знака „ Понижаване на годишното ползване на първична сила от публичните здания “ по капиталовия приоритет за енергийна успеваемост и понижаване етапната и крайната цел на знака за популацията, ползващо обществени услуги. Целта на признатите промени е да се усъвършенства осъществяването на целите на програмата и да се минимизират възможни загуби по осъществяване на знаците.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР