Комисията за защита от дискриминация се самосезира заради промените, след

...
Комисията за защита от дискриминация се самосезира заради промените, след
Коментари Харесай

Комисията срещу дискриминацията се зае със забраната "Право" да се учи задочно

Комисията за отбрана от дискриминация се самосезира поради измененията, след които специалността " Право " ще се учи единствено в постоянна форма. Това оповестиха от комисията, осведоми Българска телеграфна агенция.

От уеб страницата на самостоятелния орган се вижда, че предходната седмица 9-членният му състав е решил комисията да се самосезира след промените в Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по компетентност " Право " и професионална подготовка " правист " и да ревизира, и реши дали измененията нарушават равенството в третирането, а оттова и антидискриминационното законодателство.

Според вносителя на предлагането комисията да се заеме с измененията, те мощно стесняват потреблението на откритите от Закона за висшето обучение форми на образование - постоянна, задочна, вечерна и отдалечена и по този начин цели групи в обществото могат да се слагат в неравноправно състояние.

Все още настоящата разпоредба с изключение на постоянна планува и задочна форма на образование на специалността " Право ".

В отчета се акцентира още, че откритата постоянна форма на образование като само допустима на процедура съставлява ограничаващо изискване за неустановен, само че определяем кръг хора, които желаят да се образоват в специалността. По този метод се изключва опцията работещи жители или учащи се в други специалности да се учат и " Право ". Предвидената единствена постоянна форма на образование може да се преглежда и като ограничаваща при практикуване правото на труд както за студентите, по този начин и за преподавателите и би стеснила опцията в образователния развой да бъдат привлечени изявени в теорията и практиката експерти.

В отчета се споделя още, че по този метод могат да бъдат друго третирани необятни групи от хора по признаците персонално състояние, имуществено положение, възраст и увреждане, като е допустимо да бъдат наранени и лица, носители на други предпазени от закона признаци.

През април предходната година служебното държавно управление на Огнян Герджиков промени подзаконовия нормативен акт и записа, че бъдещи адвокати могат да стават единствено тези минали постоянна форма на образование на право. Тогава служебният министър председател и учител по комерсиално право в Софийския университет Огнян Герджиков съобщи: " За това нещо се боря 5 години и половина и е моя фантазия отдавна ".

През лятото на предходната година се разбра, че право ще се учи и задочно още една година. Причината бе в откритото в средата на юни несъгласие сред наредбата и одобрения от служебното държавно управление банкет на студенти по специалността. С утвърждения през април брой на студенти и докторанти, които ще се образоват през образователната 2017/2018 година, е одобрен и банкет на студенти по право в задочна форма в няколко висши учебни заведения. Същевременно новата разпоредба не планува опция за образование в задочна форма. Затова процедурата по приема и процесът на образованието на признатите за 2017/2018 година студенти ще се осъществят по към този момент анулираната разпоредба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР