Комисията за защита на конкуренцията върна в стартово положение процедурата

...
Комисията за защита на конкуренцията върна в стартово положение процедурата
Коментари Харесай

КЗК върна избора на строител на завода за гориво от боклук за софийското парно

Комисията за защита на конкуренцията върна в стартово състояние процедурата за избор на строител на завода на София за RDF гориво, създавано от отпадъци, което ще се употребява от столичното парно. Регулаторът е оповестил за противозаконен избора на консорциум " RDF Файърд Пауър Плант София 2021 " за победител в търга с цена от 291.4 млн. лева без Данък добавена стойност. Според антимонополната комисия общинската топлофикация е позволила процедурни неточности. Това стана ясно в сряда от пост във фейсбук на Методи Лалов, общински консултант от Демократична България.

Мерни единици прекатурнаха процедурата

“Топлофикация София” е нарушила авансово оповестените условия по търга, в които изисква създадените количества да се мерят Mwe (електрически мегават(. Обявеният за победител " RDF Файърд Пауър Плант София 2021 " е показал количествата в друга мерна единица – kw/h или киловатчас.

" Грешката води до смяна на стойностите в таблицата и комисията е направила неприемливи преизчисления. Комисията е пренебрегнала тази неточност и е пресмятала стойностите в таблицата с 20.8 в MWe вместо с заявената от участника стойност ", се споделя в решението на Комисия за защита на конкуренцията.

Недоглеждане е позволено и при различен индикатор " количества рисков боклук - " летяща пепел ". " RDF Файърд Пауър Плант София 2021 " е заявил единствено цената за пепел от котела (180 кг/час), само че не и остатъка от филтриране на димни газове. " Тези два фактора софтуерно не могат да бъдат разграничени и дружно образуват подпоказателя за оценка ", прибавят от ведомството на Юлия Ненкова.



Трима компании апелират, Комисия за защита на конкуренцията сподели “да” на две от тях

От решението на Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве, че общо три консорциума са обжалвали избора на реализатор. Това са консорциум " ДЗЗД Термо Атом 2021 ", в който влиза компанията на Христо Ковачки " Атоменергоремонт ", консорциум " София РДФ 2021 " с присъединяване на компанията на Богомил Манчев " Джи Си Ар ", китайска и белгийска компания, както и консорциум “Гео Ран 2021”, в който са единствено турски сдружения.

Комисия за защита на конкуренцията е почела жалбите единствено на първите два консорциума и даже разпорежда на " Топлофикация” София да им заплати разходи по 4500 лв.. Решението, взето на 21 октомври, е могло да се апелира пред Върховен административен съд в 14 дневен период.

Това е направено, само че Върховен административен съд е оставил без разглеждане жалбата на Консорциум " RDF - Файърд пауър плант София 2021 ". Причината е, че жалбоподателите би трябвало да уточнят дали касационната тъжба се подава само от името на консорциума или се подава от всеки сътрудник независимо.

В случай, че жалбата се подава независимо от четирите колегата следва да се довнесе държавна такса по сметка на Върховен административен съд в размер три пъти по 4500 лева

Решението на Комисия за защита на конкуренцията ще понижи опцията " Топлофикация София " да понижи разноските си за произвеждане на топлинна сила. То ще забави и усвояването на евросредства, тъй като финансирането на плана идва с пари от Европейски Съюз. Основната част от сумата - 90.8 млн. евро (около 177.6 млн. лева), Столичната община получава от оперативната стратегия " Околна среда ". Други 3 млн. евро (5.8 млн. лева) са заем от локалната власт за общинското енергийно сдружение. София тегли и заем до 67 млн. евро от Европейската капиталова банка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР