Комисията за защита на конкуренцията спира инициативата на Министерството на

...
Комисията за защита на конкуренцията спира инициативата на Министерството на
Коментари Харесай

КЗК спира инициативата на икономическото министерство Достъпно за всеки като непазарна

Комисията за защита на конкуренцията стопира самодейността на Министерството на стопанската система " Достъпно за всеки ", обвързвана с цените на към 50 продукта от дребната потребителска кошница в комерсиалната мрежа, която трябваше да започва на 1 ноември.

Регулаторът показва в особено мнение, че " включването в самодейността на търговци на дребно на хранителни артикули ще докара до ограничение на ценовата конкуренция сред тези търговци ". Освен това Комисия за защита на конкуренцията показва, че самодейността допуска нарушение на конституционния принцип на свободна стопанска самодейност.

Според Комисията за защита на конкуренцията допустима мярка за справяне с растежа на цените би била да вземем за пример " даване на самостоятелни пакети хранителни артикули и обезпечаване на топъл обяд ".

От Министерството на стопанската система отхвърлят самодейността да задължава участниците в нея да поддържат избрани цени, а съгласно ведомството  тя подтиква конкуренцията сред тях в избрани групи хранителни артикули. 

Министър Богдан Богданов е заявил, че няма да се откаже да търси решения посредством пазарни механизми в цялостно сходство на закона, с цел да могат българските жители да получат в цялата комерсиална мрежа артикули на допустимо най-хубава цена.

При представянето на самодейността " Достъпно за всеки " министърът на стопанската система Богдан Богданов уточни, че концепцията е огромни и по-малки вериги за хранителни артикули непринудено да понижат цените на 2-3 продукта от 9 хранителни групи.

" Хранителните магазини, които се включат в самодейността, ще подават информация всяка седмица към Министерството на стопанската система за продуктите, които ще оферират на по-ниска цена. Хората ще могат да се осведомят от секция на уеб страницата на министерството. На продуктите по щандовете пък ще има стикер със специфичен знак – кошничка ".

" Като последовател на пазарната стопанска система и свободната конкуренция, за разлика от предходни опити да се вмени на комерсиалните вериги да продават продуктите под избрана цена или да имат таван на надценките, този път самодейността е на правилото на доброволното партньорство и синхрон сред страната и бизнеса ", съобщи Богдан Богданов, представен от пресцентъра на Министерството на стопанската система.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР