Комисията за защита на конкуренцията отказа миналата седмица сделката за

...
Комисията за защита на конкуренцията отказа миналата седмица сделката за
Коментари Харесай

Галина Александрова: Чрез сделката с ЧЕЗ става разграбване на държавата

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли предходната седмица договорката за продажбата на ЧЕЗ, което може да бъде причина за втора опасност от арбитражно дело против България.
Журналистката Галина Александрова и енергийният специалист Славчо Нейков разясниха в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия какъв брой арбитражни каузи можем да понесем и какъв брой пари губим за това.

Галина Александрова посочи три акцента, които съгласно нея са доста настоящи и са свързани с желаната от Българска социалистическа партия оставка на държавното управление. Тя цитира причините, че сега посредством договорката с ЧЕЗ и с отдаването на концесия на летище София става плячкосване на страната, че с продажбата на ЧЕЗ ще се бръкне в джоба на българина и трето, че заплашва сигурността на доставките на ток. Журналистката е уверена, че се възстановява една отживяла процедура - да се насъскват жителите против избрани снабдители, компании, бизнеси. Причината тя вижда в идни избори и предизборната конюнктура, за която партиите към този момент са оповестили, че се готвят. Едновременно с това, тя означи, че множеството партии към този момент са обраснали с обръчи от компании и виждат в непознатите компании зложелател. Изводът е, че в основата на казуса стоят ползи навръх такива компании. Александрова е уверена, че зад това заставам съществени стопански ползи - някой има интерес непознатите вложители да се отдръпват от България, а техния бизнес да бъде взет от компании, свързани с български политически сили.

Според Славчо Нейков политиците не са споделили ясно на хората, че промяната на собствеността не може по никакъв метод да повлияе нито на цената, нито на сигурността на снабдяването с електричество, тъй като регулаторът има съществени механизми и 19-годишен опит. Освен това ставало дума за договорка сред частни лица, на която страната не може да въздейства. Той счита, че в границите на политическото говорене страстите са надвили над правото.

Нейков се опита да изясни и за какво известието на ЧЕЗ за желанията да продава компанията, е получило публичност у нас с голямо забавяне - от повече от една година. Той напомни безупречната приватизация в енергетиката и това, че частният бизнес се е потвърдил като по-добър собственик от страната. Ето за какво Нейков счита за нелепи спекулациите за вероятно одържавяване на електроразпределителните сдружения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР