Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на Мобилтел

...
Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на Мобилтел
Коментари Харесай

Комисията за конкуренция глоби Мтел за телевизионна услуга на Близу

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена глоба на " Мобилтел " ЕАД от 87 277 лева, които са 0.1 % от чистите доходи от продажби на сдружението за 2016 година Санкцията за компанията е в качеството й на приемник на " Близу медиа енд броудбенд " ЕАД. През 2015 година мобилният оператор закупи кабелния.

Производството в комисията е формирано във връзка влезнало в действие правосъдно решение на Върховния административен съд. С него се анулира решение на антимонополната комисия от 2014 година и е върнато за преразглеждане.

В резултат комисията прави обстоен разбор на дейностите на " Близу ", свързани с предложение в края на 2012 година на пакетна услуга (телевизия и интернет) дружно с бонус пакет " HD супер спорт ".

Както е открито в първичното и в актуалното произвеждане пред комисията, услугата (пакет телевизия и интернет) се популяризира и предлага с бонус-пакет спортни стратегии " HD Super Sport " (5 спортни и 2 други програми) с промоционални цени за периода на контракта (12/18-месечен).

Комисията открива, че по-малко от 6 месеца след предложение на промоционалната услуга множеството спортни канали в
бонус пакета " HD Супер Спорт " са спрени, а потребителите не са осведомени за това. Но в това време през май 2013 година " Близу " стартира да предлага нов пакет " HD селект " със същите спортни стратегии, само че против в допълнение възнаграждение.

По този метод клиентите на " Близу ", които са привлечени от предлагането да употребяват пакета " HD супер спорт " гратис, би трябвало да платят в допълнение, с цел да продължат да гледат същите спортни канали в пакета " HD селект ".

Комисията открива, че това опонира на добросъвестната комерсиална процедура и привличането на клиенти по този метод поврежда ползите на съперниците на " Близу " и самите консуматори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР