Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри производство по придобиването

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри производство по придобиването
Коментари Харесай

КЗК започна проверка на сделката за активите на ЧЕЗ в България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри произвеждане по придобиването на енергокомпаниите на чешката ЧЕЗ Груп в България от страна на Еврохолд България АД.

Еврохолд ще придобие фирмите на ЧЕЗ Груп в България посредством новосформираното и основано в Холандия сдружение Eastern European Electric Company B.V., което е 100% благосъстоятелност на Еврохолд България АД и е особено основано за задачите на договорката с ЧЕЗ Груп. Eastern European Electric Company B.V. ще оперира като подхолдинг на Еврохолд и ще концентрира активността на всички сдружения на ЧЕЗ Груп в България след приемане на нужното утвърждение от регулаторните органи.

Застрахователният холдинг внесе нужните документи за придобиването на активите на ЧЕЗ в Комисия за защита на конкуренцията на 13 август. Близо два месеца по-рано двете страни по договорката подписаха контракт на стойност 335 млн. евро. Структурата на чехите у нас включва електроразпределителното сдружение "ЧЕЗ Разпределение България " АД, компанията за публично доставяне с електрическа енергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България " АД, лицензирания търговец на електрическа енергия " ЧЕЗ Трейд България " ЕАД, компанията за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България " ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец ", сдружението за произвеждане на електричество от биомаса "Бара Груп " и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и ръководи активността на всички изброени.

Председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд " Асен Христов разгласи, че с цел да приключи договорката холдингът ще усили капитала си с 80 млн. евро. Останалата част от средствата ще са под формата на банков заем от две огромни интернационалните институции. Те ще дават на "Еврохолд " над 300 млн. евро през фондовите тържища у нас, във Варшава и Дъблин. Бе разяснено също по този начин, че в началото пет кредитни институции са имали интерес към заема - "Дойче банк ", "Номура ", "Уникредит ", "Джей пи морган " и "Митсубиши ". Неофициалната информация е, че "Еврохолд " ще получи синдикиран заем от "Дойче банк " и "Номура ".

Дружеството Eastern European Electric Company B.V. е записано в Холандия по отношение на условията на двете световни капиталови банки, които ще финансират придобиването.

Ако Комисия за защита на конкуренцията позволи договорката, по нея следва да се произнесе и Комисията за енергийно и водно контролиране. Поне все още няма публична информация дали КЕВР е създала съответни критерии, по които ще прегледа придобиването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР