Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) оставя без уважение искането

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) оставя без уважение искането
Коментари Харесай

КЗК остави без уважение искането на украинската фирма за МиГ-овете


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) оставя без почитание настояването на външнотърговска и капиталова компания „ Украинмаш “ за налагане на краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата ” за възлагане на социална поръчка с предмет: „ Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29 –рамково съглашение “. Това излиза наяве от уеб страницата на комисия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Определението на Комисията за защита на конкуренцията е от 29.12.2017г. То предстои на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) в 3-дневен период от съобщаването му на страните.

Още на 20 декември от Министерството на защитата оповестиха, че тъжба на украинска държавна компания блокира поръчка за ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Украинската държавна компания „ Укроборонпром “ от холдинг „ Украинмаш “ внесе тъжба в Комисията за защита на конкуренцията против решение №129 на Министерството на защитата от 6 декември 2017 година за поддръжка на бойните самолети МиГ-29. Тогава от МО припомниха, че според това решение се осигуряваше поддръжката на 15 изтребителя МиГ-29 за период от 4 година, против сума 82 млн. лева Министерството на защитата избра процедура на директно договаряне с РСК „ МиГ “, тъй като съветското сдружение само има лиценз, създава истински аварийни елементи и разполага със качества да ремонтира и удължава употребата на изтребителите МиГ-29.

В резултат на жалбата на украинската държавна компания и блокираната процедура на процедура се прекъсва поддръжката на бойната ни авиация. Предвидените средства се връщат в държавния бюджет като ще бъдат нужни най-малко 3 - 4 месеца за обезпечаване на нови средства за ремонт и поддръжка на българските бойни самолети. Жалбата е импортирана без платена такса, което подсказва, че единствената цел е блокиране на процедурата, споделиха от МО. Същият ден военният министър Красимир Каракачанов сподели, че на процедура това, което е осъществено, е опит за бойкот против решението на Министерство на защитата да ремонтира своите самолети непосредствено с контракт за директно договаряне.

На 29 декември стана ясно и че е признато постановлението на 22 декември, с което Министерският съвет утвърди спомагателни разноски и прехвърляния за 2017 година в размер на 53,4 млн. лв.. Основната част от средствата са за обезпечаване на действия в региона на защитата и средствата за Военновъздушни сили се обезпечават за сметка на плануваните за обезпечаване на летателната валидност на самолетите МиГ-29 – процедура, която беше спряна заради обжалване от трета страна. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР