Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно

...
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно
Коментари Харесай

КПКОНПИ нанесе тежък удар на кмета на Ракитово Костадин Холянов

Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) образува произвеждане за определяне на спор на ползи във връзка с Костадин Холянов – кмет на Община Ракитово. То е формирано по репортаж на Нова телевизия от 15 ноември 2020 ( "Как се изсича общинска гора "), както и по постъпил сигнал.

В сигнала се твърди, че компаниите "Кос хол 1 " ЕООД и "Пейчинов Лес " ЕООД, са свързани, и са в скица за асимилиране на средства, като възложител е кмета на Община Ракитово – Костадин Холянов. Едноличен притежател на капитала и шеф на "Кос хол 1 " ЕООД е Георги Холянов, наследник на кмета на общината, а на "Пейчинов Лес " ЕООД едноличен притежател и шеф е Петър Петров, който до 2018 година е бил служащ в "Кос хол 1 " ЕООД.

Твърди се, че дейностите и финансовите взаимоотношения сред "Пейчинов Лес " ЕООД и Община Ракитово се показват в асимилиране на строителна дървесина от общинска горска територия, доставка на товарен профилиран автомобил за сметосъбиране, и присъединяване в европейски план като стратегически сътрудник на Община Ракитово.

Сочи се също, че общинска горска територия напълно се експлоатира и дейностите се управляват от фамилията на кмета на община Ракитово, както и че цялата добита дървесина, става благосъстоятелност на подставена компания на сина на кмета.

Община Ракитово взе участие по план "Социална икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани марки за възстановяване на достъпа до обучение " като се показва, че сътрудник на общината е компания "Пейчинов Лес " ЕООД.

Твърди се, че кметът на Община Ракитово - Костадин Холянов, облагодетелства сина си Георги посредством подставената му компания "Пейчинов Лес " ЕООД, като съзнателно злоупотребява с власт, с цел да набави имотна и парична полза за сина си.

Предвид изложените изказвания, против Костадин Холянов е формирано произвеждане за спор на ползи в качеството му на разположение, заемащо висша обществена служба. Срещу него е почнала и инспекция съгласно пълномощията на КПКОНПИ по глава Девета от закона - "Противодействие на корупцията ".

На 30 юли 2020 година с Решение на КПКОНПИ е открит спор на ползи на кмета на Община Ракитово Костадин Холянов. Наложена му е санкция в размер на 10 000 лева и е отнета сумата от 37 157 лева – материална полза, осъществена от неговия наследник Щерян Холянов. Решението на КПКОНПИ се апелира от страна на кмета на Община Ракитово и съвещанието на Административен съд – Пазарджик е планувано.

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго.

За лицето, посочено нагоре (Костадин Холянов), спор на ползи не е открит с обстоятелството на формиране на производството – той се твърди в медиен репортаж и в сигнал, и съществуването или неналичието му предстои на определяне по планувания в закона ред.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР