Комисията за финансов надзор уведомява всички заинтересовани лица, че е

...
Комисията за финансов надзор уведомява всички заинтересовани лица, че е
Коментари Харесай

КФН ще проведе изпити за признаване на правоспособност на отговорен актюер

Комисията за финансов контрол уведомява всички заинтригувани лица, че е взето решение за осъществяване на изпит за признание на дееспособност на виновен актюер според Наредба № 31 от 02.08.2006 година за изискванията и реда за осъществяване на изпит и за признание на дееспособност на виновен актюер, за признание на дееспособност, добита отвън Република България, за формата на актюерската легализация, формата и наличието на актюерския отчет и на справките по Кодекса за застраховането, които виновният актюер заверява, както и за формата и наложителното наличие на годишния актюерски отчет по Кодекса за обществено обезпечаване (Наредба № 31).

До изпита се позволяват лица, които имат приключено висше обучение с образователно-квалификационна степен не по-ниска от „ бакалавър “ .

Кандидатите, които имат предпочитание да се явят на изпита, могат да подадат заявление по пример в период до 20.06.2022 година (включително) .

Заявленията могат да бъдат подадени по електронен път, на е-поща . В този случай заявката и приложените към него документи е належащо да бъдат подписани с дипломиран електронен автограф от заявителя. Също по този начин заявките могат да се подават персонално от претендента или посредством прокурист в деловодството на КФН, или по пощата на адрес: 1000 София, ул. " Будапеща " № 16 .

Образецът на заявката е оповестен на интернет страницата на Комисията за финансов контрол – в раздел „ Поднадзорни лица”, графа „ Изпити за правоспособност”, „ Изпити за актюери”, „ м. октомври 2022 година “.

Датите, на които ще се организира изпита, са както следва:

1.1. Базов модул - „ Актюерски правила и практики в застраховането, пенсионното обезпечаване и вложенията “ – 01.10.2022 година (събота) ;

1.2. Модул „ Животозастраховане “ – 08.10.2022 година (събота) ;

1.3. Модул „ Рискови модели и Общо обезпечаване “ – 15.10.2022 година (събота) ;

1.4. Модул „ Пенсионно обезпечаване “ – 22.10.2022 година (събота) .

Тематичните обхвати на обособените модули на изпита за признание на дееспособност на виновен актюер са оповестени на интернет страница на Комисията за финансов контрол, в раздел „ Поднадзорни лица”, графа „ Изпити за правоспособност”, „ Изпити за актюери”, „ м. октомври 2022 година “.

За явяване на изпит претендентите заплащат такса в размер на 450 лева за всеки модул според Тарифата за таксите, събирани от Комисията за финансов контрол, приложение към член 27, алинея 1 от Закона за Комисията за финансов контрол.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР