Комисията за енергийно и водно регулиране взе решение, с което

...
Комисията за енергийно и водно регулиране взе решение, с което
Коментари Харесай

Увеличението на цената на тока с 4,37% било в пъти под инфлацията, според шефа на КЕВР

Комисията за енергийно и водно контролиране взе решение, с което междинната цена на електрическата енергия за битовите консуматори от 1 юли се открива с 4,37% по-висока. За парното и топлата вода на практика няма смяна за идващия 12-месечен интервал,  разяснява ръководителя на КЕВР Иван Иванов.

Той уточни три съществени правилото, от които се е водила комисията при тези решения. На първо място е уравновесено приемане на всички причини,  по този начин решението обезпечава финансовата непоклатимост на енергийните компании, в противоположен случай това би заплашило освен българската енергетика, само че и промишлеността и крайните консуматори, в случай че има сдружения, които изпадат във финансова неплатежоспособност, съобщи той.

От друга страна комисията пази ползите на консуматори, тъй като от заявките, които изискваха по-високо покачване на цената,  ние сме отстранили всички фактори, които биха нарушили салдото. 

В покачването на цената на електрическата енергия, което е с 4,37%, главен дял е включване на количества от най-голямата централа в Маришкия басейн, Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “, с цел да бъде тя финансово устойчива. Със заповед на министъра на енергетиката в микса за контролиран пазар се включват 2,2 тераватчаса от „ Марица-изток 2 “, разясни Иванов. 

Има още няколко правилото, от които сме се управлявали, нарастването от 4,37 на 100 на електрическата енергия е антиинфлационно, то е в пъти по-ниско от инфлационния показател. Нашето решение работи в посока на угнетяване на инфлацията в страната. Българските консуматори в границите на една година ще имат постоянни и прогнозируеми цени, добави ръководителят на КЕВР.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР