Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда на днешното

...
Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъжда на днешното
Коментари Харесай

Иде ново поскъпване на водата - най-много в София и Разград

Комисията за енергийно и водно контролиране ще разисква на днешното си заседание  съществени корекции на цените на 26 ВиК сдружения. Предложенията за промени са в прекомерно необятен диапазон -  от повишаване с 6% до поевтиняване с 22% за другите обитаеми места, заяви БНР. 

За повдигане на цените на водата би трябвало да се готвят клиентите в 7 града отпред със София и Разград, където се чака растеж с 6 %. В други 16 региона пък ще има намаляване -  от 14-15 на сто за Ямбол и Добрич до рекордните 22% за Видин. А в Монтана не се обрисува да има смяна.

В корекциите има една особеност  - цените се свалят там, където съответното ВиК не е изпълнило 5-годишния си бизнес проект и не е направило заложените вложения. 

За да дефинира новите цени, КЕВР е направила обзор на осъществяването на петгодишните проекти все още, с цел да регистрира действително свършената от ВиК оператора работа  - понижени ли са повредите, загубите на вода по мрежата, кражбите, усъвършенствано ли е качеството на водата, има ли построени нови тръби и впрочем. 

" Има няколко оператора, които се открояват с недобри реализирани резултати, с несъблюдение на проектите си, и при тях свалянето на цените ще е най-сериозно, разяснява Ивайло Касчиев от енергийния регулатор.

За пръв път ВиК сдруженията в Хасково и Търговище имат утвърдени бизнес проекти. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора ВиК услугата ще коства над 3 лв. за пространствен метър, като най-скъпо ще е в Разград – 3,63 лeва. Това значи скъпа вода за над една трета от България. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР