Комисията за енергийно и водно регулиране регулира цените и качеството

...
Комисията за енергийно и водно регулиране регулира цените и качеството
Коментари Харесай

КЕВР: Регулираме цените на ВиК като независима национална институция

Комисията за енергийно и водно контролиране контролира цените и качеството на ВиК услугите като национална институция, самостоятелна от изпълнителната власт. Комисията е равно-отдалечена както от доставчиците, по този начин и от потребителите на тези монополни услуги, с съществена цел - обезпечаване на самостоятелен, справедлив и експертен метод. Изпълняването на тези функционалности се реализира при прецизно съблюдаване на правилата и разпоредбите, залегнали в нормативната уредба, призната от Народното събрание и Министерски съвет. С регулирането на цените на ВиК услугите Комисията се стреми да пази ползите на потребителите и да предотвратява корист с господстващо състояние, като в същото време съблюдава условията за икономическа аргументираност на цените на услугите и възобновяване на разноските за тяхното даване.

Това се споделя в позиция на КЕВР, изпратена до медиите. Припомняме, че във вторник служебният министър на екологията насочи остри рецензии към държавния регулатор. Според Асен Личев моделът, по който се развива така наречен бранш ВиК е безусловно неверен, а " КЕВР е нездравословна за България ".
 Надплатили сме 29 млн. лева за топло, с какъв брой ще вдигнат парното? Надплатили сме 29 млн. лева за топло, с какъв брой ще вдигнат парното?
Нов интервал на ценообразуване на топлоенергията изиска омбудсманът на България Диана Ковачева. Вместо един път годишно, прогнозните цени н...

" Действащата Наредба за контролиране на цените на ВиК услугите, призната от Министерски съвет през 2016 година, беше създадена от Световната банка по възлагане на Министерство на регионалното развитие. В нея са отразени най-хубавите интернационалните практики в тази област. Във финалния план на наредбата са регистрирани постъпилите мнения от всички заинтригувани страни и министерства. Министерство на околната среда и водите е съгласувало плана без забележки и досега в Комисията не са постъпвали оферти за изменение на наредбата от страна на това министерство. Комисията, в качеството си на деен участник в Мрежата на европейските водни регулатори, е добре осведомена с прилаганите в другите държави-членки на Европейски Съюз практики и може отговорно да съобщи, че нормативната уредба в България е напълно съобразена с тях.

Важно е да се означи, че политиките във връзка с водите като цяло, и на ВиК бранша в частност, се възнамеряват и реализират от изпълнителната власт в лицето на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие. В тази връзка България е приела две тактики – Национална водна тактика, създадена от Министерство на околната среда и водите и призната през 2012 година от Народното събрание, и Отраслова тактика за ВиК бранша, създадена от Министерство на регионалното развитие и призната от Министерски съвет през 2014 година, със период до 2023 година Към момента в КЕВР не е постъпвала информация за степента на осъществяване на утвърдените тактики, нито за планове за актуализацията им.

Относно повдигнати въпроси, свързани с начисляването на Данък добавена стойност от страна на ВиК сдруженията в таксите за водовземане, следва да се има поради, че всички утвърждавани от КЕВР цени, в това число и цените на ВиК услугите, са без включен Данък добавена стойност. Към момента страната не е определила друг размер на този налог за ВиК услугите. ВиК операторите, както и всички други снабдители на артикули и услуги, следва да начисляват Данък добавена стойност в крайните цени за потребителите и да внасят този налог в държавния бюджет. В този развой КЕВР няма никакво присъединяване ", обявиха през днешния ден от КЕВР.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР