Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на
Коментари Харесай

КЕВР утвърди промяната в цените на газа за октомври, ноември и декември 2019 г.

Комисията за енергийно и водно контролиране организира закрито съвещание, на което одобри решения по отношение на подадените от " Булгаргаз " ЕАД заявки за одобряване на цени на природния газ за интервалите 1 октомври - 31 октомври 2019, 1 ноември - 30 ноември 2019 година и 1 декември – 31 декември 2019 година по които публичният снабдител да продава синьо гориво, оповестиха от КЕВР.

Утвърдените цени за минали интервали са признати за да бъдат изчислени сумите, които публичният снабдител на природен газ и крайните доставчици следва да възвръщат на клиентите, за доставка на природен газ, се показва в решенията.

Утвърждаването на цени на природния газ за минали интервали е вследствие на променените условия на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт от 2 март 2020 година за доставка на природен газ, според които публичният снабдител на природен газ следва да възвърне суми по контракти за доставка на природен газ, считано от 5 август 2019 година В тази връзка според признатите промени в Закона за енергетиката от 24.04.2020 година публичният снабдител на природен газ следва да възвърне суми по контракти за доставка на природен газ на крайни доставчици на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в това число на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

След разглеждане на заявката на публичния снабдител и при отчитане на всички ценообразуващи фактори Комисията утвърди цена на природния газ за интервала 1 октомври - 31 октомври 2019 в размер на 35,01 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с цената за м. октомври 2019 година, одобрена с решението на регулатора от 30.09.2019 година, понижението е с 9,84 лева./MWh или с 21,94%.

В цената на природния газ от 35,01 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ в размер на 0,87 лева./MWh и съставния елемент за компенсиране на разноски, произлизащи от наложени отговорности към обществото по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ в размер на 0,13 лева./MWh, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, избрани по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на " Булгартрансгаз " ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните доставчици.

При одобряването на цената на природния газ за интервала 1.10 - 31.10.2019 година КЕВР е отчела действително доставените количества природен газ през този интервал и променените условия по контракта за доставка на природен газ сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", според които цената се образува по хибридна формула. Отчетени са и разноските за транспорт на природен газ през територията на Р Румъния за м. октомври 2019 година, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ за интервал от четиридесет и пет дни, предхождащи месеца на внасяне на предлагането за одобряване на цена, а точно: 18.07.2019 година – 31.08.2019 г.

На второ закрито съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение, с което утвърди цена за интервала 1.11.2019 година – 30.11.2019 година, по която публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа.

След разглеждане на заявката на публичния снабдител и при отчитане на всички ценообразуващи фактори одобрената цена на природния газ за интервала е в размер на 38,62 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с цената за м. ноември 2019 година, одобрена с решението на регулатора от 30.09.2019 година, понижението е с 6,23 лева./MWh или с 13,90%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР