Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на
Коментари Харесай

КЕВР утвърди с 21% по-евтина цена на природния газ през май

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ за месец май в размер на 77,55 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестиха от регулатора.

Утвърдената цена е с 21% по-ниска от цената за месец април, която беше в размер на 98,16 лева./MWh.

Основен фактор за това е устойчивата наклонност за понижение на борсовите показатели на интернационалните газови пазари и по-ниското ползване, се отбелязва още в прессъобщението.

По-рано през днешния ден от " Булгаргаз " оповестиха, че 77,55 лева/MWh ( без данък и ДДС) е дефинитивно препоръчаната цена за м. май т.г., на която държавното сдружение ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от Наредбата за контролиране на цените на природния газ (НРЦПГ) и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки, показват от КЕВР. 

Комисията утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи, в които са посочени цените на обособените снабдители и размера на техните количества в общия микс.

Регулаторът откри, че общото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от няколко разнообразни източника за доставка.

В ценовия микс за месец май е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ (IGB) на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 62,65 % от потреблението на страната за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво, показват от  КЕВР.

След образуване на тръжна процедура „ Булгаргаз “ е сключил за месец май два контракта с търговци от района за доставка на полутечен природен газ (ВПГ). Договорите са подписани по индикатори минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

С обезпечените количества природен газ се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР