Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди на 1

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди на 1
Коментари Харесай

Газът поскъпна с 35% за година

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди на 1 януари 2023 година цена на природния газ от 179,33 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена " Булгаргаз " продава сега природен газ на крайните доставчици на синьо гориво и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

От КЕВР обясниха, че в ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора България - Гърция (IGB) на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват към 27 % от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво, обясниха от регулатора.

Освен това след образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година " Булгаргаз " е сключил за януари три контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района. Дружеството е подписало и контракт за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа.

В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от подземното газово вместилище (ПГХ) " Чирен ". С обезпечените количества природен газ за януари се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти, допълват от КЕВР.

Година по-рано - на 1 януари 2022 година, КЕВР утвърди цена на природния газ от 133,41 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това значи, че този интервал цената на синьото гориво се e повишила с 34,42 %.

Ето по какъв начин се " движеше " цената на природния газ у нас, продаван от " Булгаргаз ", през останалите месеци на 2022 година:

През февруари синьото гориво поевтиня малко по отношение на януари - до 109,88 лева./MWh. През март обаче още веднъж нарастна - на 113,73 лева./MWh. Утвърдената цена беше с 3,5 % по-висока спрямо февруарската. От КЕВР тогава акцентираха като аргументи ограничението на добива от ПГХ " Чирен " и рекордно високите цени на европейските газови тържища. По това време войната в Украйна към този момент беше почнала. Решението на КЕВР се забави и бе взето на 7 март.

От 1 април КЕВР утвърди цена от 142,59 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Тоест с 25,3 % над мартенската, само че доста под препоръчаната в първичното заявление на " Булгаргаз " от 179,36 лева./MWh. От КЕВР аргументираха по-високата цена с нарасналата неустановеност на доставките заради заканите на Русия да приключи подаването на газ. " През предишния месец бяхме очевидци на съществено повишаване на цените на европейските газови тържища, като единствено денем на откритото съвещание на КЕВР на 30 март цената се повиши с 15 % ", показаха от регулатора тогава.

На 10 май " Булгаргаз “ осведоми КЕВР, че Министерството на енергетиката е почнало инспекция по отношение на ценообразуването на природния газ за месец май, която завърши на 12 май. На 13 май регулаторът реши цената за месеца да бъде 162,17 лева./MWh  (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Основната причина за нарастването, както посочи регулаторът тогава, бе едностранното прекъсване на доставките от страна на " Газпром ".

От 1 юни цената, на която " Булгаргаз " продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, стана 141,36 лева./MWh. Тя бе с 13 на 100 по-ниска спрямо май и под нивото за април, " което потвърждава, че обезпечените доставки на полутечен газ са действителна опция на едностранно прекратения от " Газпром " контракт ", оповестиха тогава от КЕВР.

Регулаторът изясни, че публичният снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар въз основа на два източника - по контракт за доставка на природен газ с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на полутечен природен газ (LNG).

От 1 юли обаче цената скочи до 186,17 лева./MWh. Тогава от КЕВР показаха като съществена причина нарасналата цена на газа в международен мащаб вследствие на огромното търсене и по-малкото предложение, подбудено от военната експанзия на Русия в Украйна. " В изискванията на мощно понижени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се неустановеност на енергийните доставки, редица европейски страни също са принудени да подписват краткосрочни контракти, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на интернационалните показатели ", гласеше известието на регулатора.

От 1 август КЕВР утвърди цена на природния газ от 297,89 лева./MWh. " Основната причина за високия растеж на цената за август е нарасналата цена на природния газ вследствие на експанзията на Русия в Украйна. В изискванията на мощно понижени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се неустановеност, доста от страните на континента също подписват краткосрочни контракти. Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на интернационалните показатели ", означиха от регулатора тогава.

От КЕВР регистрираха, че без значение от нарастването данните са посочили, че цената на природния газ в България остава по-ниска от цените на европейските газови тържища - на най-големия газов хъб TTF те означиха нов исторически растеж и превишиха 212 евро/MWh. КЕВР посочи, че главната причина за по-ниската цена у нас са удобните ценови условия по контракта за доставка на газ от Азербайджан. Част от доставяните количества са на доста по-ниска цена и не са обвързани с цените на интернационалните тържища, а с цените на петрола за 6 месеца обратно.

КЕВР утвърди цена на природния газ за септември в размер на 353,21 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което беше рекордно висока цена за годината. Водеща причина за високия растеж на цената за септември е продължаващото през август покачване на интернационалните цени на природния газ в следствие от военната експанзия на Русия в Украйна, разясниха от регулатора тогава.

Освен това мощно понижените или спрени доставки от страна на " Газпром " водят до нараснала неустановеност на газовия пазар в Европа и образуване на нереално високи котировки. Допълнителен отрицателен фактор е и нарасналият курс на американския $, който е ценообразуващ детайл. 

Независимо от нарастването данните демонстрират, че одобрената цена на природния газ за септември е доста по-конкурентна спрямо цените на европейските газови пазари за доставки през септември, които са на равнища от 232 EUR (453 лева.) за мегаватчас.

Регулаторът утвърди цена на природния газ за октомври от 233,36 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което значи намаляване с близо 34 % по отношение на септемврийската. За първи път КЕВР включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дълготрайния контракт с Азербайджан, на цените, залегнали в контракта, което от през днешния ден се доставя по стартиралия интерконектор България - Гърция (IGB). Тези количества покриват към една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за понижаване на цената на синьото гориво за октомври, акцентираха от КЕВР.

През ноември цената на синьото гориво стана 123,01 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. Така за месеца природният газ поевтиня с 47 на 100. В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян на контрактувани цени по интерконектора IGB. Тези количества покриват към една трета от потреблението на страната, обясниха от регулатора. Необходимото количество за ноември е обезпечено и с два контракта за доставка на полутечен природен газ, подписани от " Булгаргаз " след проведени тръжни процедури.

През декември КЕВР утвърди цена от 146,09 лева./MWh, В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора България - Гърция (IGB), според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват към 27 % от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжни процедури " Булгаргаз " е сключил и два контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци на природен газ от района. Необходимото количество за декември е обезпечено и с доставка на тръбен газ, закупен на платформата на " Газов Хъб Балкан ", след извършен търг " вид аукцион ". Освен това " Булгаргаз " е присъединил в ценовия микс и количества природен газ от рандеман от ПГХ " Чирен ", прецизираха от регулатора.

Една от главните аргументи за нарастването спрямо ноември е високата цена на синьото гориво, съхранявано в газохранилището в Чирен. През главния интервал за нагнетяване - август и септември 2022 година, цените на интернационалните газови тържища доближиха извънредно високи равнища и това увеличи цената на газа за ПГХ " Чирен ".

По тази причина в ценовия микс за декември добиваният газ от хранилището е с най-висока стойност, сравнен с другите ценообразуващи детайли. От друга страна, с настъпването на отоплителния сезон цената на природния газ нараства заради увеличеното ползване, най-много от топлофикационните сдружения. Допълнителен отрицателен фактор е и повишаването на борсовите показатели на интернационалните пазари през последните дни на ноември.

За януари от регулатора обясниха, че одобрената цена от 179,33 лв. за МWh е доста по-ниска от препоръчаната планирана цена в първичното заявление на " Булгаргаз " от 204,14 лева./MWh. Основните аргументи са понижението на борсовите показатели на интернационалните пазари в края на декември, както и доста по-ниския от планувания рандеман от газовото вместилище в Чирен заради мекото време. Общественият снабдител е нагнетил виртуално в хранилището спомагателни количества природен газ.

В резултат на това е снижена осреднената цена на съхраняваните количества, нагнетени главно през летните месеци, когато на интернационалните тържища газът доближи извънредно високи ценови равнища. С намаляването на цената на нагнетеното синьо гориво от Чирен, което е ценообразуващ детайл в общия микс, се способства за реализиране на по-ниска последна цена на газа за януари.

" Няма  да има смяна в цените на парното и електрическата сила от 1 януари 2023 година, което има основно значение за потребителите на контролиран пазар. По този метод енергийният регулатор подкрепя задържането на цените у нас, защото главен фактор за инфлационните процеси в цяла Европа са цените на енергоносителите “, съобщи ръководителят на комисията доцент Иван Иванов на извършеното намерено съвещание на 30 декември 2022 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР