Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да реши

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да реши
Коментари Харесай

Експертите говорят: Ще имаме ли газ за зимата и на каква цена?

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) би трябвало да реши през днешния ден каква ще е цената на газа за август. От „ Булгаргаз “ желаеха нарастване с 60%, което значи рекордно висока цена на синьото гориво от близо 300 лева за мегаватчас.

В момента в Европа цената на газа е към и над 400 лева за мегаватчас, сподели енергийният специалист Класимир Манов. По думите му цена от 300 лева ще е съществено тестване за българския бизнес, само че има и по-голям проблем – да няма задоволително синьо гориво.  

Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) посочи, че в Европа цената от 400 лева за мегаватчас е единствено за остатъците, тъй като повече компании купуват по дълготрайни контракти на по-ниска цена.

„ Всяко едно дружество би трябвало да изготви своя проект за дейности съгласно своята консумация и съгласно своята взаимозависимост от природен газ. Това, което се дефинира като рекомендация от Европейската комисия за понижаване на потреблението на газ с 15%, не може да се случи плоско за всяко дружество, тъй като всяко дружество е по друг метод подвластно от природния газ “, изясни представителят на АИКБ.

Той добави, че замяната на газа с мазут не е решение, тъй като първо са нужни спомагателни вложения в преоборудване на системите за произвеждане и второ – мазутът замърсява въздуха.

Според Красимир Манов едно от решенията на казуса с дефицита на газ е да се изиска синьо гориво от Турция, която им остатък. То обаче още веднъж ще е от Русия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР