Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри днес нови

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри днес нови
Коментари Харесай

Водата поскъпва от 1 януари

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди през днешния ден нови цени на водата на 27 ВиК сдружения и на природния газ, като съвещанието бе придружено от митинг на жители, недоволни от идното повишаване.

Както се очакваше, от 1 януари синьото гориво нараства с 3,5%, като това няма да повлияе на цените на парното и топлата вода.

С изключение на Кърджали, където ще има малко поевтиняване, от 1 януари 26 ВиК сдружения ще продават водата по по-високи цени, реши КЕВР. Според към този момент оповестените планове водата на множеството места ще нарастне с до 10 на 100.

Предварителните планове сочеха, че най-голямо повишаване е планувано за водата в Бургас и в София - с 10 на 100.

Най-скъпа обаче ще е водата в Шумен, където от нова година за кубик ще се заплащат 3,40 лв..

Над 3 лв. ще коства водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца.

Във Враца и Монтана няма да бъде постановена действителната цена, а за пръв път повишаването ще бъде лимитирано до прага на обществената търпимост за двата града.

За Видин скокът може да стигне до 22 %, само че това ще стане единствено в случай че бъде въведена новата услуга "пречистване на вода ". В противоположен случай нарастването ще от 6 на 100.

Поевтиняване на водата от Нова година има единствено в Кърджали. За Стара Загора и Хасково решение няма, защото бизнесплановете на тамошните ВиК-дружества ще бъдат подготвени през януари.

Тези цени са пределните, сподели ръководителят на регулатора Иван Иванов и изясни: "Ние дефинираме пределни цени на водата, с цел да няма някакви още по-големи скокове. Самите кметове и общински препоръки могат в разговор с ВиК операторите да изискат отсрочване на нарастването или то да бъде по-малко ".

През идната година може да има повишаване на водата и в други градове в страната, където ВиК сдруженията към момента нямат утвърдени бизнес проекти, предвижда пред БНР ръководителят на Българската асоциация по водите Иван Иванов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР