Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри бизнес плановете

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри бизнес плановете
Коментари Харесай

От утре в Кюстендил и Добрич ще пият по-скъпа студена вода

Комисията за енергийно и водно контролиране ( КЕВР ) утвърди бизнес проектите и цените на ВиК услугите на " Кюстендилска вода " и на " Водоснабдяване и канализация Добрич "  за новия регулаторен интервал 2022-2026 година Утвърдените цени влизат в действие от 1 юни т.г.

С признатото решение комплексната цена на услугите на " Кюстендилска вода " за доставяне с вода, отклоняване и филтриране за 2023 година се трансформира от 2,016 лева./м3 с Данък добавена стойност на 3,654 лева./м3 с Данък добавена стойност. Увеличението е с 1.638 лева./м3.

Утвърдената цена е доста по-ниска от равнището на обществена търпимост за област Кюстендил, която е 5,616 лева./м³, пишат от Комисията. Причината на покачването на цената с 1,638 лева./м³ е нуждата сдружението да извърши плануваните вложения през идващите 4 години, с което да реализира по-високо качество на ВиК услугите и по-висока степен на задоволеност на потребителите , обосновават се от КЕВР. С увеличените си доход операторът ще извършва капиталова стратегия за 3,294 млн. лева ., от които 2,614 млн. лева са ориентирани директно в обществени ВиК системи и уреди.

Дружеството се е заело да обезпечи високо качество на питейните води, като до 2026 година реализира сходство от 99,59 % за огромните зони на водоснабдяване и 98,54% - за дребните зони .

Освен растежа на цената разноски за материали и външни услуги, внезапно увеличените цени за доставка на електрическа енергия от свободен пазар, се възнамерява и растеж на работните заплати с 15%, според подписаното съглашение сред НБС " Водоснабдител " - КНСБ, Министерство на районното развиване и благоустройството.

С второ решение от през вчерашния ден КЕВР утвърди бизнес проект и утвърди цени на ВиК услуги на " Водоснабдяване и канализация Добрич " АД , като комплексната цена на услугите в Добрич за доставяне с вода, отклоняване и филтриране за 2023 година е одобрена в размер на 3,746 лева./м3 с Данък добавена стойност.  Увеличението е сведено до 0,736 лева /м3. и се аргуменитра с повишените разноски за материали, външни услуги и цени за доставка на електрическа енергия от свободен пазар.

Комисията е отхвърлила заложеното от ВиК оператора нарастване от 3,010 лева./м3 с Данък добавена стойност до 4,471 лева./м3 с Данък добавена стойност , защото е отчела несъблюдение на част от вложенията и от единните индикатори за успеваемост за интервала 2020-2021 г. КЕВР написа, че цената на ВиК услугите в Добрич остава доста под равнището на обществена търпимост за региона - 5,357лв./м3 с Данък добавена стойност.

С приходите от предоставяните услуги сдружението финансира през интервала до 2026 година капиталова стратегия за над 6,088 млн. лева , от които близо 5 млн. лева в обществени ВиК системи и уреди. Те са близо три пъти по-високи от наложителните вложения по контракта с Асоциацията по ВиК - Добрич. Оптимизират се разноските на сдружението като до 2026 година общото ползване на електрическа сила ще бъде понижено с 39,3% , спрямо 2020 година За услугата филтриране на отпадъчни води ще се използва електрическа енергия от лични източници посредством въведените в ПСОВ Добрич два когенератора, които годишно създават 500 МВч електрическа енергия.

Преработеният бизнес проект на сдружението за петгодишния регулаторен интервал 2022 година - 2026 година беше импортиран за утвърждение от КЕВР на 14.03.2023 година В ценообразуващите детайли не са включени разноските за употребата на ПСОВ " Албена ", защото след влезлите в действие правосъдни решения тя към този момент е частна благосъстоятелност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР