Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е приела решение,

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е приела решение,
Коментари Харесай

КЕВР прекрати лицензиите на топлофикацията в Габрово

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е приела решение, с което се приключват лицензиите на " Топлофикация - Габрово " ЕАД за произвеждане на електрическа и топлинна сила и за транспорт на топлинна сила. Искане за това от топлофикационното сдружение през август поради техническа неспособност да извършва тези действия, оповестиха от КЕВР.

Регулаторът е направил разбор, с цел да ревизира дали има риск прекратяването на лицензионната активност може да докара до нарушение сигурността на снабдяването на клиентите с електрическа или топлинна сила, или да заплаши националната сигурност и публичния ред. Изискани са мнения от министерствата на енергетиката, на защитата и на районното развиване и благоустройството, от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), от кмета и регионалния шеф на Габрово, от националния омбудсман Диана Ковачева, както и от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) и " Електроразпределение-Север ".

Проверки на КЕВР и енергийното министерство са удостоверили, че в действителност е механически невероятно габровският Топлоелектрическа централа да работи през идния отоплителен сезон 2023 - 2024 година и да доставя с топлинна сила общо 4208 клиенти - 4113 битови и 95 икономически консуматори. Топлинните мощности на централата не работят от май 2023 година, липсва задоволителен действен и ремонтен личен състав, не са изпълнени и огромна част от дадените наставления. Освен това в ремонтната стратегия на сдружението не са заложени съответни периоди и финансиране, като тя включва единствено премахване на течове, замяна на спирателна и регулираща арматура по топлопреносната мрежа и частична замяна на тръбопроводи.
 Енергийният министър запретна ръкави да избавя топлото на Габрово
Енергийният министър запретна ръкави да избавя топлото на Габрово

Асен Василев дава 1 - 1.5 млн. лева на община Габрово

Според КЕВР след прекъсването на работата на " Топлофикация-Габрово " ЕАД е обезпечена опцията клиентите да се отопляват посредством електрическа енергия. Предоставената информация от ЕСО ЕАД е удостоверила, че даже при по-студена зима мощностите са задоволителни за застраховане електрозахранването на потребителите в Габрово и без да се стигне до претоварване на електропреносната мрежа . По данни на " Електроразпределение Север " след прекъсването на ТЕЦ-а конфигурираната мощ по подстанции в града също разполага с задоволителен запас.

От Комисията за енергийно и водно контролиране напомнят, че с решение на Министерския съвет от октомври 2023 година, за битовите клиенти на топлофикационното сдружение, които остават централно топлоснабдяване през отоплителния сезон 2023-2024 година, е утвърдена с общ бюджет до 730 000 лева, От КЕВР допълват, че по този метод се смекчават икономическите последствия за жителите.
 Правителството дава 730 хиляди лева на Габрово поради прекъсване на градската топлофикация
Правителството дава 730 хиляди лева на Габрово поради прекъсване на градската топлофикация

Тези средства са предопределени да оказват помощ на семействата, които няма да имат достъп до отопление

От регулатора показват още, че преустановяването на активността на габровския Топлоелектрическа централа не основава заплаха за националната сигурност и публичния ред , защото по сдружението не попада в листата на стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност.

Преди приемането на решението за преустановяване на лицензионната активност на сдружението, на 7 ноември 2023 година Комисията за енергийно и водно контролиране е провела намерено съвещание с присъединяване на изпълнителния шеф на сдружението, който е приел заключенията в отчета без забележки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР