Комисията в Камарата на представителите на САЩ, разследваща нападението срещу

...
Комисията в Камарата на представителите на САЩ, разследваща нападението срещу
Коментари Харесай

Тръмп получи призовка да даде показания за бунта в Капитолия, грози го затвор, ако не го направи

Комисията в Камарата на представителите на Съединени американски щати, проверяваща нападението против Капитолия от 6 януари 2021 година, изпрати призовка на Доналд Тръмп да даде показания за станалото в този ден, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Няколко души починаха и над 140 служители на реда бяха ранени при офанзивата, осъществена от последователите на Тръмп в деня, в който Конгресът утвърди резултатите от изборите от 2020 година, извоювани от Джо Байдън.

Седемте демократи и двамата републиканци в комисията гласоподаваха единомислещо за това някогашният президент на Съединени американски щати да бъде принуден да се яви. " Трябва да желаяме свидетелски показания под клетва от централния състезател от 6 януари ", съобщи националната представителка и заместник-председателка на комисията Лиз Чейни. " Длъжни сме да потърсим отговори непосредствено от мъжа, който провокира всичко това. И всеки американец има право на тези отговори ", добави тя.

В продължение на два часа преди вота членовете на комисията защитаваха тезата - посредством изказвания, документи и записани свидетелски показания - че Тръмп авансово е възнамерявал да отхвърли загубата си на изборите през 2020 година, че не е предиздвикал хилядите си последователи, щурмували постройката на Конгреса, да се разотидат и че настойчиво е изказвал погрешното изказване, че успеха на изборите му е била отнета непозволено.

Ако не извърши призовката, Тръмп може да влезе в пандиза за период от един до 12 месеца, означи Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР