Комисията по външни работи на турския парламент ще обсъжда днес

...
Комисията по външни работи на турския парламент ще обсъжда днес
Коментари Харесай

Швеция очаква зелена светлина от Анкара за членство в НАТО

Комисията по външни работи на турския парламент ще разисква през днешния ден кандидатурата на Швеция за участие в НАТО. Процесът по ратификация на протокола за присъединение на Швеция в Меджлиса стартира през октомври. Първото съвещание на Комисията по външни работи за разискване по протокола беше на 16 ноември, само че вземането на решение беше отсрочено. По информация на държавната телевизия самодейността за отсрочване на разискването и гласуването на протокола е била на депутати от ръководещата Партия на справедливостта и развиването. Турският президент Реджеп Ердоган е заявявал неведнъж, че свързва въпроса за одобряването на молбата на Швеция с решението на Конгреса на Съединени американски щати да продаде изтребители F-16 на Анкара.

Швеция и Финландия взеха решение да подадат молба за участие в НАТО след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Финландия се причисли към алианса през април, само че Швеция към момента чака да стане формален член.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция от своя страна даде обещание на Турция да не поддържа организации, които Анкара счита за терористични.

Само Унгария и Турция не са утвърдили протоколите за присъединението на Швеция към Алианса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР