Комисията по външна политика в парламента на Албания одобри проектозакона,

...
Комисията по външна политика в парламента на Албания одобри проектозакона,
Коментари Харесай

Албания се присъединява към механизма за компенсиране на щетите в Украйна

Комисията по външна политика в Народното събрание на Албания утвърди проектозакона, с който страната става член на механизма за компенсиране на вредите в Украйна от съветската експанзия, заяви „ Албаиън пост “.


Под управлението на заместник-председателя Бленди Клоси комисията прегледа проектозакона „ За присъединението на Република Албания към Разширеното отчасти съглашение (РЧС) за основаване на указател на вредите, породени от експанзията на Кремъл против Украйна ".

Поканени да показват този законопроект бяха заместник-министърът на Европа и външните работи Артемис Мало и Шпреса Шахай, шеф на дирекция " Международно право ".

Мало съобщи пред комисията, че присъединението на Албания към Европейски Съюз има за цел да извърши една от главните задания, свързани с съветската експанзия в Украйна.

" Този факт идва и като обвързване за ролята на Албания в отбраната на суверенитета на Украйна и зачитането на правата на индивида. Тирана политически поддържа вземането на решение от Съвета на Европа за основаването на регистъра. Той ще служи за документиране на вреди, загуби или вреди, породени на физически и юридически лица в Украйна ", съобщи албанският заместител външният министър.

От друга страна, завеждащият делото Петро Кочи съобщи, че Съветът на Европа е играл доста дейна роля против съветската експанзия в Украйна, като в същото време акцентира, че основаването на регистъра ще служи за документиране на вредите.

" Русия би трябвало да заплати за това, което прави. За Албания е чест да бъде част от този механизъм, ние сме измежду първите страни, които желаеха ценене на териториалната целокупност на Украйна, и във всяка интернационална институция, където е обсъждан въпросът за експанзията, Тирана е играла дейна роля ", означи представителят на социалистите.

Какво съставлява този указател?

Регистърът, който ще има за цел да записва доказателства и информация за искове за вреди, загуби или вреди, породени на физически и юридически лица и на украинската страна, е умислен като първия съставен елемент на бъдещия компенсационен механизъм.

През май водачите на 46-те страни - членки на Съвета на Европа, взеха решение да основат указател на вредите, породени от съветската експанзия в Украйна.

Решението, реализирано на срещата на върха в исландската столица Рейкявик след изключителна двудневна среща на върха, е първата стъпка към интернационален компенсационен механизъм.

Сред 46-те страни, които влизат в състава на организацията за отбрана на правата на индивида, бе реализиран консенсус, че Москва би трябвало да обезщети жертвите в Украйна и да помогне за възобновяване на страната след края на спора.

Регистърът ще бъде основан в холандския град Хага и може да включва комисия за репарации и компенсационен фонд и ще служи за вписване на доказателства и информация за вреди, загуби или вреди, породени на обособени лица и на украинската страна от началото на съветската окупация на 24 февруари 2022 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР