Комисията по туризъм прие на първо четене Законопроекта за държавния

...
Комисията по туризъм прие на първо четене Законопроекта за държавния
Коментари Харесай

Комисията по туризъм прие на първо четене проекта за бюджет за 2023 г.

Комисията по туризъм одобри на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на България за 2023 година, импортиран от Министерския съвет на 5 юли, в частта проектобюджет на Министерството на туризма. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева показа плана на бюджет на ведомството.

В приходната част на бюджета на министерството се планува чисто нарастване в размер на 1,8 млн. лв.. Общо заложените доходи са 5,8 млн. лв., като главен източник за тях са постъпленията от концесии. Това е огромно нарастване – над 50 % по отношение на заложените доходи за 2022 година, разяснява за Българска телеграфна агенция заместник-министър Георгиева.

В разходната част на проектобюджета на министерството са посочени 28,254 млн. лв.. За национална реклама на туризма са планувани близо 19 млн. лв.. Спрямо предходната година размерът на плануваните средства за национална реклама се резервира, уточни Ирена Георгиева и добави, че това се дължи на обстоятелството, че с тези средства ще се работи действително през идващите четири и половина месеца до края на тази година. По думите й това е реалистична сума, която би могла свястно да се използва за реклама до края на 2023 година, вероятно от 1 август, когато се планува да влезе в действие Законът за държавния бюджет.

Общо 420 000 лв. са планувани за двата форума на високо ниво. Първият, който към този момент се състоя, е 68-ата сесия на Регионална комисия " Европа " на Световната организация по туризъм, а идващият конгрес е 100 и деветата среща на Борда на шефовете на Европейската туристическа комисия, който ще се състои през третото десетдневие на септември.

Общото мнение на членовете на Комисията бе, че Министерският препоръки следва да поддържа туризма, включително и за по-голям бюджет за национална реклама, тъй като от този бранш зависят и други, свързани с него браншове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР