Комисията по петиции в ЕП прие днес единодушно предложение за

...
Комисията по петиции в ЕП прие днес единодушно предложение за
Коментари Харесай

ЕП ще гласува резолюция за пълното приемане на България и Румъния в Шенген

Комисията по петиции в Екологичен потенциал одобри през днешния ден единомислещо предложение за резолюция, в което се споделя, че даването на пълноправно участие на България и Румъния в Шенген е решението за оправянето с дългите опашки от тежкотоварни транспортни средства по вътрешните граници на Европейски Съюз.

Струпването на тирове по границите може да има пагубно влияние върху здравето и изискванията на труд на водачите, пътната сигурност и действието на единния пазар на Европейски Съюз, настояват евродепутатите. Те също по този начин означават въздействието върху здравето на европейските жители посредством замърсяването на въздуха, водата и шума.

В предложение за резолюция членовете на комисията по петиции приканват за дейности на Европейски Съюз за справяне с дългото време за очакване на тежкотоварни транспортни средства на границите на Европейски Съюз и приканват Съвета бързо да вземе решение за пълноправното участие в Шенген на Румъния и България.

Депутатите показват, че поради разнообразни фактори като непълен механически потенциал, дефицит на личен състав и отнемащи време инспекции на товарите, стотици товарни транспортни средства се задържат всеки ден по вътрешните граници на Европейски Съюз, в това число по границите сред шенгенските и нешенгенските държави-членки на Европейски Съюз.

Румъния и България би трябвало да станат пълноправни членове на Шенген през 2024 година, настояват евродепутатите, представени от Българска национална телевизия. Те означават, че на 30 декември 2023 година Съветът реши да отстрани въздушния и морския граничен надзор сред Шенгенското пространство и Румъния и България.

Решението обаче не дава отговор на най-големия и наложителен проблем, а точно сухопътните гранични пунктове, където остават инспекциите на шенгенската сухопътна граница. Затова евродепутатите още веднъж декларират поддръжката си за присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство.

По-конкретно, Съветът би трябвало да одобри допустимо най-бързо и не по-късно от средата на 2024 година решение за цялостното използване на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България, настояват евродепутатите.

За да се оправят с проблемите по границите, евродепутатите биха желали да видят обвързващи законодателни ограничения на Европейски Съюз за стандарт за целия Европейски Съюз от приблизително една минута за обработка на тежкотоварни транспортни средства на гранично-пропускателните пунктове в границите на Европейски Съюз.

Те упорстват за законодателство, позволяващо на водачите на камиони да употребяват по-малки гранични пунктове, когато основните артерии са затворени за поддръжка на пътищата, с цел да се избегне водачите да зависят от случайни дейности на обособени страни и по-нататъшни старания от страна на страните от Европейски Съюз за подсилване на трансграничното съдействие за битка с кражбите от товарни коли.

Предложението за резолюция ще бъде импортирано на последващо пленарно съвещание на Европейския парламент.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР