Комисията по околна среда и води подкрепи по-слабата защита и

...
Комисията по околна среда и води подкрепи по-слабата защита и
Коментари Харесай

Ресорната комисия в парламента подкрепи по-слабата защита на вододайни зони

Комисията по околна среда и води поддържа по-слабата отбрана и свиването на площта на защитните пояси към водоизточниците за питейни потребности. Това стана с гласовете на 13 от членовете на парламентарната комисия, срещу нямаше, а 6 депутати се въздържаха.
Припомняме, че ремонти в преходните и заключителните разпореждания, засягащи Закона за водите, отварят благоприятни условия за сечи и строителство върху площи наоколо до водосбори, където сега работят строги забранителни режими в три защитни пояса - А, Б и В, с друга степен на отбрана.
Внесените от кабинета промени оферират съществуващите в този момент три наложителни защитни зони към вододайните уреди да се сведат единствено до една, а за останалите две зони оставя опция за пожелателно въвеждане на ограничения за отбрана , които обаче не са наложителни.
Проектът на процедура понижава най-рестриктивната защитна зона А, а другите зони и защитни ограничения ще бъдат набелязани едвам през 2021 година Според специалисти в случай че бъдат гласувани поправките и в пленарна зала, . По време на днешното съвещание също бяха изчетени мнения " срещу " измененията в закона.
По време на дебатите министърът на околната среда Нено Димов изясни, че част от промените в Закона за околната среда трансформират Закона за водите, където точно е заложен нов метод за запазване на водите за питейно-битовото водоснабдяване.
" Тези промени бяха готови още преди встъпването в служба на това държавно управление. Съгласувани са с всички министерства и ведомства и на процедура с измененията, които се оферират, се прави един работещ метод за запазване на водите, употребявани за питейно-битово водоснабдяване ", сподели той.
Димов се съгласи, че новият метод за запазване на водите за питейно-битово водоснабдяване е добре да бъде признат след необятна полемика с всички заинтригувани страни . Той добави, че задачата на инициираните от кабинета промени в закона е да се облекчи административната тежест за бизнеса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР