Комисията по култура към Столичния общински съвет (СОС) на заседание

...
Комисията по култура към Столичния общински съвет (СОС) на заседание
Коментари Харесай

Общинари възложиха на Фандъкова да поиска държавата да премести Паметника на Съветската армия

Комисията по просвета към Столичния общински съвет (С ОС) на съвещание одобри отчет , с който разпорежда на кмета на София да изиска от страната да реалокира монумента " Паметник на Съветската войска " , който е държавна благосъстоятелност, от Княжеска градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от интервала на социализма към Националната изложба или върху различен подобаващ терен отвън централната градска част на София.

В отчета е записано, че се изисква от регионалния шеф на София да " предприеме всички нужни в действителност и правни дейности " по преместването на паметника.
Още през март 2020 година общински съветници от групата на " Демократична България " в СОС внесоха отчет до ръководителя на Съвета с предложение за пренасяне на паметника, който по този начин и не беше придвижен в комисиите на Съвета до през днешния ден. 

В отчета от 2020 година общински съветници показват, че монументът " Паметник на Съветската войска " е рисков за живота и здравето на посетителите на Княжеската градина. И още: притежателят, в лицето на регионалния шеф (българската държава), не поставя грижи за монумента, заради което последният основава заплаха за множеството ползватели на градината. Редовно се случват произшествия с рухване на облицовъчните плочи. Водена е дългогодишна преписка сред Столична община, регион " Средец ", регионалния шеф и Министерството на културата по отношение на компетенциите по ръководство и поддържане на монумента, като през годините на разногласия сред ведомствата за него не е полагана нужната грижа, написа в отчета от 2020 година.

Там е посочено още, че монументът се приема противоречиво от жителите и гостите на София. За мнозина - жертвите на репресиите на комунистическия режим и техните близки, той е афектиран и съставлява безчинство над паметта на нацията ни.

" Освен от българския законодател, този човеконенавистен режим е наказан и от Европейския парламент посредством резолюцията " Европейската съвест и тоталитаризма ", призната през 2009 година, която " уверено и недвусмислено осъжда всички закононарушения против човечеството и всеобщото нарушение на правата на индивида от страна на всички тоталитарни и властнически режими ", означават още вносителите.

Предстои на следващия ден отчетът за преместването на паметника да бъде прегледан и от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР