Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП

...
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП
Коментари Харесай

Станишев: Няма да има визи за гражданите от двете страни на Ламанша след Брекзит

Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал одобри отчета на Сергей Станишев, с който се подсигурява въвеждането на безвизов режим сред Европейски Съюз и Англия след Брекзит, с 38 гласа „ за “, 8 срещу “, 3 „ въздържал се “.

Регламентът е част от пакета от ограничения, с които Европейски Съюз се готви за излизане на Англия без договорка още на 12 април.

„ Днес направихме значима стъпка към запазването на правото на свободно напредване на жителите от двете страни на Ламанша – обезпечаването на безвизовото пътешестване от и към Англия след Брекзит. Това е основна част от подготовката на Европейски Съюз за следствията от напускането на страната, защото все още на Острова живеят 3,7 млн. европейски жители, включително и към 200 000 българи, чийто права би трябвало да бъдат обезпечени. Можем единствено да си представим какъв безпорядък би провокирало въвеждането на визи освен за европейските и английските жители, само че и за цели браншове от стопанските системи на Европейски Съюз и Англия, да вземем за пример в образованието, превоза и туризма “, съобщи българският евродепутат.

В качеството си на заместник-председател на отрасловата комисия, Станишев беше определен за докладчик на мястото на Клод Мораес (С&Д, Великобритания), откакто в продължение на пет кръга тристранни договаряния Европейска комисия, Екологичен потенциал и Съветът не съумяха да реализират компромис. Това създаваше действителен риск законодателството да бъде блокирано, което щеше да наложи въвеждането на визи за английските и европейските жители. Заключителните договаряния бяха поверени на българския евродепутат дни преди последната опция за приемането на регламента.

Според отчета на Станишев, ако Британското държавно управление въпреки всичко наруши ангажимента и вкара визов режим, даже единствено за някои държави-членки, то Европейски Съюз резервира правото си да предприеме реципрочни ограничения.

„ Получих отчета в спешна обстановка, пред действителната опасност от неуспех на договарянията. Това се случи единствено дни преди последната пленарна сесия на Европарламента, която може да утвърди сходно решение, тъй че то да влезе в действие до 12-ти април. Радвам се, че след интензивни срещи и диалози с представители от всички политически групи в Екологичен потенциал, получих поддръжка за позицията, че не можем да рискуваме огромното – премахването на заплахата от въвеждането на визи – поради двустранни въпроси. Такъв е казусът с Англия и Испания по отношение на статута на Гибралтар. Вчера организирахме финален решителен кръг на договаряния с представители на Европейска комисия и Съвета и в последна сметка успяхме да реализираме единодушие “, добави той по отношение на блокирането на договарянията сред европейските институции от началото на годината.

Докладът на Станишев следва да бъде гласуван в пленарната зала на Екологичен потенциал в четвъртък, след което текстът би трябвало да бъде признат и от Съвета, с цел да влезе в действие преди 12-ти април, когато е първата допустима дата за овакантяване на Англия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР