Комисията по енергетика в Народното събрание отложи решението за компенсацията

...
Комисията по енергетика в Народното събрание отложи решението за компенсацията
Коментари Харесай

Комисията по енергетика отложи решението за компенсация на цените на горивата

Комисията по енергетика в Народното събрание отсрочи решението за компенсацията на цените на автогоривата за потребителите, заяви БНР.

Заради неналичието на представител от Министерството на финансите и острото мнение на Министерството на стопанската система, депутатите дебатираха, само че не гласоподаваха нито едно от двете оферти - това на ГЕРБ за един лев отстъпка от цената и това на " Продължаваме промяната " държавното управление да следи по-евтините горива от съветския нефт да остават в страната.

След повече от два часа диспути сред депутатите и представители на браншовите камари до решение не се стигна. Причината - сериозното мнение на финансовото министерство, което никой от ведомството не се яви да отбрани, че и с двете оферти се нарушава европейското законодателство, а това на " Продължаваме промяната " ще докара и до недостиг на горима на пазара.

След спомагателните опасения от страна на Министерството на стопанската система депутатите упрекнаха служебния кабинет, че търси опция за експорт на горива, създадени от импортирания по-евтин съветски нефт.

Венко Сабрутев отбрани предлагането на " Продължаваме промяната ":

" Европейска комисия направи изключение за България по въпроса за нефтеното ембарго. Целта е ясна - да се доставя нефт за България и нейното население, а не да бъде изнасян за други страни членки и трети страни. Вие в действителност казвате, че сте " за " да се изнася от България по-евтиното гориво. Отговорете тогава на потребителите какво гориво ще остане в България и на каква цена ще бъде то ".

Ивайло Мирчев от Демократична България видя опасност за рафинерията в Бургас и предложи:

" Демократична България ще предложи рафинерията в Бургас да бъде сложена под специфичен контрол и да няма предпоставки за рецесия на горива в страната. В идващите дни ще внесем такова предложение в Народното събрание.

А предлагането на ГЕРБ за преустановяване на програмата за преустановяване на програмата за освобождение на газ ще бъде гласувано в четвъртък като част от Закона за корпоративното подоходно облагане.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР