Комисията по електронно управление и информационни технологии в 48-ия Парламент

...
Комисията по електронно управление и информационни технологии в 48-ия Парламент
Коментари Харесай

Депутатите ще питат TELUS ограничава ли медии и граждани във Facebook

Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии в 48-ия Парламент през днешния ден ще изслуша представители на модератора на Фейсбук за България. Темата на чуването е „ Социалните мрежи в България – модериране на изявления и мнения, независимост на изложение в интернет пространството и недопускане на цензура и деформиране на публичните настройки “.

От дневния ред на комисията излиза наяве, че това ще бъде точка втора от дилемите в съвещанието.

Известно е, че един от главните способи за постигане на читатели, изключително за електронните медии, са обществените мрежи. В България изключително огромен фактор изиграва Фейсбук – благосъстоятелност на Meta, която се трансформира в главен източник на информация за жителите през последните години.

В нормалния случай, най-малко половината от всички читатели на електронни медии настояват, че Фейсбук е главната им платформа за информация. Иначе казано разпространяването в обществените мрежи е от основно значение за медиите в нашата страна.

Това се осъзнава напълно ясно и от партиите, които – отпред с „ Възраждане “ – поддържат извънредно мощно наличие в онлайн пространството. И тук идва уловката, че точно от логаритмите на Фейсбук зависи до какъв брой индивида ще доближи една обява.

Известно е, че за тези логаритми и контрола им, дават отговор анонимни редактори, нормално локални, които следват някакви незнайни и за медиите, и за потребителите правила. Те са строга корпоративна загадка. Това не би било проблем, в случай че тези редактори нямаха опция да се намесват и в политическото наличие на медиите. Или най-малко такава се оказва обстановката след следствие на BIRD.BG, с което медията сподели, че TELUS – които модерират наличието в обществената мрежа за България, заглушава общественици, изразяващи позиция срещу режима на Владимир Путин, а в това време дава естрада на тези, които поддържат опорките на Русия.

След изявленията на BIRD.BG, доста общественици – измежду които да вземем за пример проф. Евгений Дайнов, показаха, че профилите им са били блокирани голям брой пъти по нелогични аргументи, обвинявайки точно модераторите на обществената мрежа в целеустремено ограничение свободата на словото на хора, които не поддържат Русия.

Освен представители на TELUS, в дневния ред на комисията е посочено, че на съвещанието ще участват и представители на Meta.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР