Комисията по електронно управление и информационни технологии ще обсъди с

...
Комисията по електронно управление и информационни технологии ще обсъди с
Коментари Харесай

Депутатите ще бистрят проблемите на електронното правосъдие


Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии ще разиска с представители на изпълнителната и правосъдната власт проблемите на електронното правораздаване, както и работата на Единната осведомителна система на съдилищата и Единния портал за електронно правораздаване.

На съвещанието на комисията, което ще бъде на 23 март 2022 година от 14.15 часа в зала „ Изток “ на Народното събрание (пл. „ Народно заседание “ № 2), могат да участват и представители на магистратските организации, а също по този начин и на българската адвокатура, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

За чуване народните представители от Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии са поканили министъра на електронното ръководство Божидар Божанов, министъра на правораздаването Надежда Йорданова, изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов и представители на Висшия правосъден съвет. От Висш съдебен съвет са удостоверили присъединяване прокурор Гергана Мутафова, Боян Новански от съдийската гилдия и арбитър Даниела Марчева. На съвещанието ще участват и ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, както и съдии от Софийски градски съд, Софийски областен съд, Административен съд – София и др. 

Електронното правораздаване е един от методите правораздаването у нас да стане доста по-достъпно и дейно за българските жители. Проблемите в двете системи – Единната осведомителна система на съдилищата и Единния портал за електронно правораздаване, затрудняват този развой. През лятото на 2021 година Върховният касационен съд реши да спре потреблението на ЕИСС. Комисията ще разиска и нуждата от съответна поддръжка на двете системи, като се има поради фактът, че сега ЕПЕП няма извънгаранционна поддръжка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР