Комисията одобри 226 проекта във всичките 27 държави членки, с

...
Комисията одобри 226 проекта във всичките 27 държави членки, с
Коментари Харесай

ЕК одобри 226 проекта за над €100 милиона във всичките 27 членки

Комисията утвърди 226 плана във всичките 27 страни членки, с което ще поддържа техните старания в създаването и осъществяването на национални промени за усилване на растежа. Тези дейности ще се реализират в границите на Инструмента за техническа поддръжка (ИТП) и имат за цел да се насърчи икономическото, общественото и териториалното доближаване в Европейския съюз. За 2021 година за тях е очакван общ бюджет от 102,6 млн. евро.

По този мотив комисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра съобщи: „ Реформите са нужни, с цел да се усъвършенства средата за предприятията, да се укрепят здравните, обществените и просветителните системи и като цяло да се увеличи способността на страните членки и заинтригуваните лица да се оправят с сложни провокации и световни рецесии. Инструментът за техническа поддръжка е ефикасно средство, което може да помогне на страните членки да проведат промените, които са нужни за устойчивото развиване. “ ИТП е главният инструмент на Комисията, посредством който се дава техническа поддръжка за промени в Европейски Съюз. Той е част от многогодишната финансова рамка за интервала 2021—2027 година и проекта за възобновяване на Европа. Той се опира на триумфа на предшестващата го Програма за поддръжка на структурните промени, по линия на която от 2017 година насам са подкрепени над 1 000 плана за техническа поддръжка във всички страни членки.

Реформите, за които може да се отпускат средства от ИТП, се отнасят до области като обществената администрация, ръководството, данъчната политика, средата за осъществяване на стопанска активност, финансовия бранш, пазара на труда, просветителната система, обществените услуги, опазването на здравето, прехода към екологосъобразна стопанска система (напр. „ Вълната на саниране “), цифровите услуги и други Укрепването на институционалния и административния потенциал за създаване и осъществяване на промени и вложения е от решаващо значение за повишението на устойчивостта и подпомагането на възобновяване.

С нараствания си бюджет от 864 млн. евро за интервала 2021—2027 година, ИТП може да оказва на страните членки и техническа поддръжка за правенето и осъществяването на проектите за възобновяване и резистентност. Така те ще бъдат по-добре готови да употребяват финансиране от Механизма за възобновяване и резистентност. С осъществяването на тези проекти са свързани общо над 60 % от авансово подбраните планове по ИТП за 2021 година, до момента в който 30 % са съсредоточени върху Зеления пакт, а 44 % — върху цифровия преход. Подпомагането от ИТП също така дава опция на страните членки да се оправят дейно с провокациите, маркирани в характерните за всяка от тях рекомендации. Цялата информация може да се види в признатите Решение за осъществяване С(2021) 1335 и първа работна стратегия за Регламента за ИТП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР