Комисия по академична етика към Министерството на образованието и науката

...
Комисия по академична етика към Министерството на образованието и науката
Коментари Харесай

Комисия по академична етика ще проверява за плагиатство и конфликт на интереси професорите

Комисия по академична нравственос към Министерството на образованието и науката (МОН) ще ревизира за плагиатство, спор на ползи и недостоверни научни данни претендентите или придобилите научна степен, надлежно лекар, лекар на науките, доцент и професор. Това планува новият закон за развиването на университетския състав в България, който бе признат на второ четене от отрасловата парламентарна комисия през днешния ден.

Съставът на комисията ще е от пет члена - ръководител, правист и трима членове със степен лекар. Не е известно по какъв начин ще се избират те.

При доказване на плагиатство по време на кандидатстване за научна степен министърът на образованието ще може да стопира процедурата. При доказване на такова след придобиването й ректорът на съответния университет ще я лишава, както и ще отстранява лицето от съответната академична служба.

За съществуване на спор на ползи ще се счита частен интерес сред претендент за научна степен и член на научното жури. При доказването му изпадналите в спор на ползи няма да могат да вземат участие в научно жури в идващите три години.

Комисията ще ревизира и за потреблението на недостоверни научни данни в научните писания. При систематични нарушавания на процедурите за отсъждане на научна степен и назначение на академична служба ще се лишава програмата акредитация на съответната докторска степен на университета.

Текстовете за основаването на Комисия по академична нравственос бяха последните от новия закон за развиването на университетския състав у нас, които отрасловата комисия в Народното събрание одобри на второ четене през днешния ден. Оказа се, че останалите текстове са признати на изнесено съвещание на комисията във Велинград. От думите на депутатите се разбра, че са утвърдени дълго чаканите единни критерии за професори и доценти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР