Комисия, която да разследва от шефове на агенции, през членовете

...
Комисия, която да разследва от шефове на агенции, през членовете
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия на Зарков: от петима членове, които се сменят начело

Комисия, която да проверява от шефове на организации, през членовете на Висш съдебен съвет, до министри и депутати, управлявана на ротационен принцип, чието управление да бъде предлагано и избирано от Народното събрание, президента и висшите съдилища.

Така служебният министър на правораздаването Крум Зарков си показва промяната в антикорупционната комисия, забуксувала в 47-мото Народно заседание. Днес Зарков показа плана на Министерство на правораздаването за нов антикорупционен закон, който се чака да бъде оповестен за публично разискване, като задачата е да бъде припознат от бъдещите депутати и прегледан. Реформата е залегнала и в Плана за възобновяване и резистентност.

Според плана се резервира концепцията за делене на сегашната КПКОНПИ на две - на Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК) и на такава, която ще се занимава с спора на ползи и конфискацията. Запазва се и концепцията, че КПК ще може да встъпва в процеса, оспорвайки отводите на прокуратурата от формиране на досъдебно произвеждане. " Ако прокуратурата откаже да продължи, ще има още един орган, който да се намеси - съдът ", уточни Зарков.

Един от най-спорните въпроси в 47-мото Народно събрание бе изборът на управлението на комисията. Сега Зарков предлага начло на органа да стоят петима членове - двама препоръчани и определени от Народното събрание, един от президента, един от общото заседание на съдиите на Върховен касационен съд и един - от Върховен административен съд.

Мандатът на управлението ще е 5-годишен, като петимата членове ще се ротират като ръководители за по година.

" Концентрацията на целия спор към ръководителя на комисията е нещо потвърдено нездравословно ", уточни Зарков, препращайки към дебата от последния парламент, когато за ръководител авансово бе посочен тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Работата на органа, който ще има проверяващо звено, ще се концентрира върху закононарушенията като рушвет, длъжностни присвоявания, закононарушения по работа, пране на пари, закононарушения срещу данъчната и финансовата система.

" 4-годишната ми щерка научи какво е КПКОНПИ преди А, Б, В ", уточни Зарков при започване на презентацията си.

И напомни всички абревиатури, през които антиорупционното законодателство е минавало, облечено в една или друга комисия през годините. Както и че неизменимите рецензии от Европейската комисия са за какво няма задоволително присъди за корупция по високите етажи на властта.

Очаквайте детайлности.
 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР