Комисарят на ЕС в Китай призовава за по-балансирана търговия и предупреждава, че Украйна може да ги раздели

...
Комисарят по търговията на Европейския съюз призова за по-балансирани отношения
Коментари Харесай

Комисарят по търговията на Европейския съюз призова за по-балансирани отношения с Китай, отбелязвайки търговски дисбаланс от близо 400 милиарда евро (425 милиарда долара)

От КЕН МОРИЦУГУ Associated Press 25 септември 2023 г., 2:21 сутринта Китай в понеделник, отбелязвайки търговски дисбаланс от близо 400 милиарда евро (425 милиарда долара), като същевременно предупреждава, че Китай позицията относно войната в Украйна може да застраши отношенията й с Европа.

Валдис Домбровскис в реч в престижния китайски университет Цинхуа каза, че ЕС и Китай са изправени пред значителни политически и икономически насрещни ветрове, които биха могли да ги накарат да се отдалечат.

„Най-силният, но не единственият насрещен вятър е агресивната война на Русия срещу Украйна и как Китай позиционира себе си по този въпрос“, каза той, според подготвен текст на неговите забележки. разговори в понеделник с китайския вицепремиер Хе Лифенг. Лидерите на ЕС изразиха загриженост относно нарастващия търговски дефицит на блока с Китай, който достигна 396 милиарда евро миналата година. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен наскоро обяви разследване на китайските субсидии за производителите на електрически превозни средства, като каза, че потокът от по-евтини китайски автомобили изкривява европейския пазар.

The Китайското правителство нарече разследването протекционистичен акт, насочен към изкривяване на веригата за доставки. Домбровскис, в обръщението си в Цинхуа, каза, че ще следва добре установени правила и ще бъде направено след консултации с китайските власти и заинтересовани страни. адресира липсата на реципрочност в икономическите отношения, като каза, че „цифрите говорят сами за себе си.“

Той каза, че Китай е създал по-политизирана бизнес среда, за да защити своите интереси на националната сигурност и развитие, което води до по-малко прозрачност, неравен достъп до обществени поръчки и дискриминационни стандарти и изисквания за сигурност. актуализиран закон срещу шпионажа, който кара европейските компании да се борят да разберат своите задължения за спазване.

„Тяхната неяснота позволява твърде много място за тълкуване“, каза той за законите , добавяйки, че възпират нови инвестиции в Китай.

Китайските власти се опитват да привлекат обратно чуждестранни инвестиции, за да помогнат на икономиката да излезе от мудността, която продължава въпреки вдигането пандемични ограничения миналия декември.

Китайското правителство се опита да остане неутрално във войната в Украйна, вместо да се присъедини към Съединените щати и голяма част от Европа в осъждането на руснаците инвазия. Домбровскис, който е латвиец, отбеляза, че териториалната цялост винаги е била ключов принцип за Китай в международната дипломация.

„Войната на Русия е крещящо нарушение на този принцип“, каза той, според подготвените му забележки. „Така че за нас е много трудно да разберем позицията на Китай относно войната на Русия срещу Украйна, тъй като тя нарушава фундаменталните принципи на самия Китай.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР