Коментаторът на турското издание T24 Акдоган Озкан счита, че основната

...
Коментаторът на турското издание T24 Акдоган Озкан счита, че основната
Коментари Харесай

Експерт: Войната в Сирия я печели Китай и то без нито един изстрел

Коментаторът на турското издание T24 Акдоган Озкан смята, че главната облага от следвоенното възобновяване на Сирия ще я получи Пекин. БЛИЦ предлага анотация на обстойната обява. По данни на Световната банка сумарните загуби от Брутният вътрешен продукт на Сирия от началото на 2011 година до 2017 година поради войната съставляват 226 млрд $. Правителството в Дамаск сочи почти същите числа, които надвишават 3-4 пъти Брутният вътрешен продукт на страната през 2010 година

Правителството в Дамаск може би ще завоюва войната в Сирия, когато замлъкнат оръжията, само че то надали ще може да заплати сметката за тази война и единствено да излекува раните. За 6 година е разрушена голяма част от инфраструктурата, парализирана е обществената сфера. Откъде може да дойдат нужните средства?

Турция няма шансове за възобновяване на Сирия заради липса на благоприятни условия.

Русия също не е в положение поради падналите цени на нефта и направените разноски в акцията по 3 млн $ на ден.

Страните от Персийския залив имат предпочитание да играят някаква роля, само че падналите цени на нефта постановат прекрояване фрапантно на бюджетите им.

САЩ в тази война продадоха оръжия за 110 млрд $ да вземем за пример на Саудитска Арабия, само че възобновяване на Сирия въобще не я вълнува.

ЕС продължава да упорства за свалянето на Башар Асад и тъй като това не става, няма да отделят нито едно евро.

БРИКС, съгласно специалисти, може да бъде стратегически вложител при възобновяване на Сирия, като основната роля я поеме Китай.

На лице са първите признаци. От 17 до 26 август в Дамаск се състоя интернационална галерия, в която Китай взе присъединяване на ниво посолство.

Преди това на 9 юли в Пекин се състоя „ Ден на Сирия”, проведен от Китайско-Арабската асоциация. В нея взеха присъединяване към 1000 представители на китайски компании от капиталовата и строителната сфера. Сключена е и първата договорка.

Там е оповестено, че китайски компании са подготвени да влагат 2 млрд $ за основаване на промишлен парк в Сирия, като планът сплотява 150 компании.

Подписано е съглашение за основаване на специфична комисия, която ще се занимава с решение на правни и механически въпроси по отношение на възобновяване на Сирия, за оказване на юридическа поддръжка при основаване на нужния капиталов климат за китайските компании.

Оказва се, че Сирия и Египет са арабскитеи страни, които през 1956 година първи признали КНР. А директно преди войната комерсиалния продан на Сирия с КНР бил даже по-голям от този с Русия.

Оказва се също, че Китай има доста милиарди вложения в нефтената индустрия на Сирия, вложени в изследването и асимилиране на нефтени залежи. Китайската национална нефтена компания има солидни акции в две от най-големите сирийски нефтени компании в находището Хайян. Затова в Сирия се намира огромен брой учащ боен личен състав и съветници от КНР.

Не би трябвало да се не помнят световните проекти на Китай, в които на Сирия с излаза й на Средиземно море се отрежда геостратегическа значима роля и в плана „ един пояс, един път”. В рамките на тази тактика Китай има намерение да сътвори нов Копринен път, който през Югоизточна Азия и Средна Азия да доближава Европа. Новият железопътен Копринен път в скоро време ще съедини 40 страни от Европа и Азия и 75% от международното население.

Влаковете по главния маршрут ще се движат със скорост не по-малка от 320 км/час и пътят от Шанхай до Берлин ще лишава единствено 2 денонощия, а не както в този момент 15.

Турският коментатор Акдоган Озкан обобщава, че въпреки на територията на Сирия да няма нито един китайски боен, който да е стрелял по враговете на държавното управление, войната в Сирия ще я завоюва Китай.

Превод със съкращения: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР