Коментарите на Петер Прает и на Йенс Вайдман от ЕЦБ,

...
Коментарите на Петер Прает и на Йенс Вайдман от ЕЦБ,
Коментари Харесай

Напрежение на дълговия пазар в еврозоната и по-специално в Италия след сигнали от ЕЦБ за предстоящ край на покупките на еврооблигации



Коментарите на Петер Прает и на Йенс Вайдман от ЕЦБ, сигнализиращи за неотдавнашен завършек на програмата за " количествени удобства ", способстват за продажби на еврооблигацiи и повишение на тяхната рентабилност по време на търговията в сряда. Най-сериозно наранени са италианските дългови бумаги, защото пазарните участници и вложители не престават да се тормозят от новосформираното популистко и антисистемно държавно управление на Апенините.

Главният икономист на ЕЦБ - Петер Прает съобщи в своя тирада в Берлин, че инфлацията в еврозоната се доближава към целевото равнище на банката от малко под 2% и че на постоянното съвещание през идната седмица европейските централни банкери ще дискутират възможния завършек на програмата за покупки на еврооблигаци, известна като " количествени удобства ".

По-рано през днешния ден шефът на Бундесбанк и изтъкнат член на ЕЦБ Йенс Вайдман пък означи, че пазарните упования за прекратяване на " количествените удобства " до края на 2018-а година са правдоподобни.

Сигналите, че на съвещанието през идната седмица (на 13-ти и 14-ти юни) ЕЦБ ще стартира дълго чаканата полемика за прекратяване на многогодишната стратегия за " количествени удобства ", провокираха  напрежение на европейските дългови пазар. Това напрежение се показва в продажби на еврооблигации, което води до намаляване на техните цени и респективно до повишаване на тяхната рентабилност.

Доходността на 10-годишните немски облигации се увеличи с 5 базисни пункта към 0,42%, отбелязвайки най-солиден растеж в границите на тази седмица. Скок на доходността с сред 5 и 9 базисни пункта има и при дълготрайните бумаги на останалите страни-членки на еврозоната.

В същото време италианският дългов пазар се намира под нов много сериозен напън, както предвид на индикациите от ЕЦБ за вероятно прекратяване на покупките на еврооблигации до края на годината, по този начин и заради инвеститорските терзания към политиката на новото съдружно държавно управление на Апенините. С вчерашната си първа формалния тирада министър председателят на страната Джузепе Конте удостовери проектите на придвижването " Пет звезди " и на партията " Лига " за огромни държавни разноски, които могат да доведат до по-нататъшна повишаване на така и така големия дълг на третата по величина стопанска система на еврозоната.

Анализатори означават, че в случай че ЕЦБ фактически прекрати програмата за покупки на еврооблигации до края на актуалната година (включително и покупките на италиански облигации), това ще затрудни издаването на нов италиански дълг. Трябва да се има поради, че дългът на Италия към този момент надвишава с към 130% брутният вътрешен артикул на страната.

Според разбор на банката UBS, амбициозният проект за фискални разноски на новото италианско държавно управление може да довее до растеж на бюджетния недостиг към 4,4% от Брутният вътрешен продукт (далеч над европейския предел от 3%), като в това време така наречен " примитивен бюджетен остатък " (изключвайки разноските за обслужване на дълга), който е 1,9% от Брутният вътрешен продукт, може да излезе на недостиг от цели 3,9% до 2020-а година.

С оглед на тези безпокойство не е изненада, че италианските дългови бумаги още веднъж се намират под най-силен напън от продажби. В сряда доходността на 10-годишните държавни облигации на Апенините нараства с цели 20 базисни пункта към 2,96%, доближавайки още веднъж значимата психическа преграда от 3 на 100. Доходността на двегодишните бумаги пък се усилва с близо 40 базисни пункта към 1,32%.

Борсата в Милано също реагира отрицателно на информациите, идващи от ЕЦБ и от новото напрежение на облигационния пазар. Италианският показател FTSE MIB започва днешната търговия на положителна територия, само че след изявлението на Петер Прает последва внезапно негово намаляване с 1,2% преди да опит за известна стабилизация на равнище, което е с към 0,7% под вчерашното равнище на затваряне. Отново най-силно обиден е италианският банков бранш, който има и най-големи експозиции в държавни облигации. Акциите на UniCredit SpA сед намаляват с 1,81%, на Unione di Banche Italiane SpA - с 1,63% и на Intesa Sanpaolo SpA - с 2,28%.

Останалите европейски пазари на акции се намират на положителна територия с помощта на положително показване на софтуерния бранш и на фирмите от суровинната сфера.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се покачва с 0,05%, немският DAX 30 - с 0,4%, френският CAC 40 - с 0,2%, испанският Ibex-35 - с 0,75% и английският FTSE100 - с 0,35%.

Възходящото придвижване на европейските акции обаче наподобява лимитирано от повишаването на еврото и на английската лира към двуседмични върхове надлежно от 1,1775 и от 1,3438 $.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР