Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Сериозни американско-руски инциденти в Сирия след пристигането на руски генерал от Украйна

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



Не е ясно дали последните засилени дейности на съветската войска в Сирия са самодейност на съветски командващ в Сирия или трансфер на тактиката от украинския фронт в арабската страна.

Последните изказвания на Путин във връзка с войната в Украйна и завземането на Луганска област демонстрират, че съветският общоприет щаб желае да приложи същата тактичност и във връзка с американския боен контингент в Сирия. Трансферът на военачалник Александър Чайко от Украйна в Сирия демонстрира и желанията на Москва във връзка с двата фронта.



 Самият Чайко е първият шеф на генералния щаб на съветските въоръжени сили при нахлуването на Русия в Сирия през септември 2015 година

През 2018 година става заместник-началник на Генщаба на съветските въоръжени сили, а през ноември 2021 година – командващ войските на Източния боен окръг. Негови подчинени са частите, чието означение е със знака V в Украйна. Наскоро /ре/трансфериран в Сирия значи, че евентуално интензитетът на военните дейности в Донбас ще намалее и концепцията е насъбраният полеви опит ще бъде пренесен в Сирия. Този път против американските войски в Източна Сирия.

Началникът на CENTCOM военачалник Майкъл Курила напълно неотдавна посети стратегическата военна база ат Танаф на сирийско-иракската граница. Според израелския профилиран уебсайт DEBKA пред локалния контингент той е декларирал: „ Това, което не знаем, е дали той е куче без каишка /за военачалник Чайко-бел.авт./, което се пробва да се самоизяви. “ Американското командване е мощно обезпокоено за разширяващото се съдействие сред Москва и Иран на сирийска територия против американското военно наличие. Не е ясно дали военнослужещите от Революционната армия и сирийската войска няма да бъдат вкарани в същата тактическа скица, както войските на сепаратистите от така наречен ЛНР и ДНР, с които военачалник Чайко интензивно е взаимодействал във военните дейности в Донбас.



Запознати напомнят, че на 18 юни два съветски военни самолета Су-35 и един Су-24 бомбардираха ат Танаф, откакто уведомиха Пентагона единствено 35 часа авансово, с апел американският контингент да се изтегля на безвредно място. Москва твърди, че офанзивата е била ориентирана към сирийската милиция Магауир ал таура, която е основана от Съединени американски щати за битка против ИДИЛ. Самата база ат Танаф е извънредно значима за военните дейности в Сирия, защото е /вече не е - бел.авт./ главното контролно-пропусквателен пункт по автомагистралата Багдад-Дамаск. Тя беше завладяна от разбъркан боен контингент, в който с изключение на американци и британци, участваха още и военни от Норвегия и Чехия, макар че последната не е затваряла своето посолство в сирийската столица. Според DEBKA с течение на времето Москва и Дамаск започнаха да упрекват Магауир ат таура за провеждането на партизански дейности против силите на Башар Асад, включително ирански и съветски контингенти в пустинните региони на Източна Сирия.



 Атаката на 18 юни беше избрана от CENTCOM като опит за предифиниране на „ алените линии “ сред Вашингтон и Москва, открити сред военните командвания след нахлуването на Русия в Сирия и очертаването на зоните на деяние на антитерористичната коалиция, ръководена от Съединени американски щати. Разбра се, че на този стадий Съединени американски щати не считат да дават отговор.

В тази връзка американските военни означават, че

зачестяват случаите, при които съветските самолети летят в заплашителна непосредственост до американските.

Според тях става въпрос за тактичност, прилагана от Революционната армия, чиито плавателни съдове се приближават на доста близко разстояние до американски кораби във водите на Персийския залив и на Червено море. През последните шест месеца се смята, че сходни произшествия са 59 на брой.

 Според разбора на израелския уебсайт, цитирайки източници от CENTCOM, разширението на съветската атака в Източна Сирия, в цялостна съгласуваност с иранските въоръжени сили се дължи на връщането на военачалник Чайко в арабската страна. Вероятно задачата е динамичността от украинския фронт да се придвижи и на юг. Въпросът е, че в Сирия има дислоциран 900-членен американски контингент, който се подчинява непосредствено на заповедите на американското централно командване. Както the Foreign Insider писа още при започване на съветското навлизане в прилежащата страна на 24 февруари Москва преглежда Украйна като част от дългата фронтова линия Беларус-Донбас-Крим- Сирия. Неслучайно, при започване на месец март Лукашенко изпрати алегоричен боен контингент в Сирия.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР