Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Първите белези на политиката на Джо Байдън в Близкия Изток

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма по тази причина, че Тел Авив смятат, че към този момент подхванатите от Байдън първи ограничения в Близкия изток стартират да обрисуват политиките на новата администрация в района и по-специално към Иран, който е приоритет. Според известният ни арабист, те се обрисуват в пет съществени акцента:

1. Силен напън за принуждаването на Иран да сложи ограничавания върху нуклеарната
си стратегия и да отстъпи от своите желания за дестабилизация на региона;

2. Подкрепа за сигурността на Израел, като в същото време се предизвиква мирното съглашение с палестинците и арабския свят като цяло. Сделката на века на Тръмп остава в история и се приема формулата „ две страни “, която отстояваше администрацията на Обама. Вашингтон върна палестинското посланичество в Съединени американски щати, откакто Тръмп го закри.

3. Прекратяване на войната в Йемен и Либия. Първата стъпка е анулацията на оповестяването на шиитските бунтовници хути за терористична организация, която миналата администрация направи.

4. Активно поощряване на правата на индивида в района.

5. Някои представители на новата администрация разискват непряка финансова помощ за Техеран посредством поддръжката на МВФ за облекчение на следствията от рецесията, провокирана от ковид от филантропични аргументи.



Първоначалните ходове на администрацията на Байдън сочат, че

прекратяването на спора в Йемен има за последна цел отваряне на вратата за договарянията с Иран.

Всъщност някои наблюдаващи смятат, че това са първите стъпки от страна на Вашингтон, в символ на настояването на Техеран Съединени американски щати да създадат първата стъпка. За глобите обаче не става дума. Те остават. В същото време прави се и дребна стъпка обратно и по отношение на обичайните съдружници - Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, с цел да се удостовери американското предпочитание за започване на съществени договаряния с Техеран. Стъпката с Рияд и Абу Даби се показва в три съответни ограничения, а точно:

- Оттегляне на поддръжката на Съединени американски щати от саудитските и емиратските сили, които се
борят против бунтовниците хути, подкрепяни от Иран в Йемен. Тази поддръжка се състои основно в даване на разследваща информация и ориентиране на бомбардировачите на обединението против теренните цели.
- Спиране на големите оръжейни покупко-продажби със Саудитска Арабия в правене на проверка на техния размер, последна доставка и метод на приложимост.
- Преглед /пауза/ на договорката с ОАЕ за доставка на бомбардировачите 50 F-35 Стелт като концепцията е да се направи проверка.

Не е ясно до каква степен могат да стигнат позитивните сигнали на Вашингтон към Техеран. На този стадий външният министър Зариф, както и духовният водач аятолах подхождат към казуса с ултиматуми. В същото време в Тел Авив се притесняват, че не е изключено Съединени американски щати да изискат и леко охлабване на израелските бомбардировки в Сирия. Последната е граничеща с еврейската страна арабска страна. Там има стотици хиляди ирански военнослужещи и проирански милиции, включително и терористите от Хизбула, и за Тел Авив сходна молба ще е мъчно удовлетворима.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР