Коментар по повод разгорелите се спорове в публичното пространство за

...
Коментар по повод разгорелите се спорове в публичното пространство за
Коментари Харесай

Любо Кольовски: Трябват добри сценаристи и режисьори. Без такива всички пожелания за добро кино си остават само пожелания 

Коментар във връзка разгорелите се разногласия в общественото пространство за кино лентата " Ботев " на Максим Генчев. Любо Кольовски е публицист, някогашен зам.-главен редактор на в. " Демокрация ".



Да се основава филм за персони като Ботев и Левски, е сложна работа.

Дори и за одобрени майстори сценаристи, режисьори и прочие  За актьорите и операторите диалогът е друг. Сценаристите и режисьорите имат избор сред минимум две благоприятни условия.

Първата е да изберат разновидността на помпозната кинокартина и да пресъздадат облиците и събитията в церемониален и тържествен проект. Тази стилистика породи в миналото в Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Западна и Изтчна Европа и към този момент е позабравена. 
Втората опция е да погледнат героите и събитита по някакъв човешки сантиментален и поетичен метод. Това изисква по-голямо майсторство. 
Има и трети вид, който сплотява първите два. Но и това е сложна работа. Може би има и още евентуални благоприятни условия. Но какъвто и прийом да изберат сценаристите и режисьорите, едно условие остава непроменяемо. Трябват положителни сценаристи и режисьори. Без такива всички пожелания за положително кино си остават единствено пожелания. Сетне следват оценките на нейно величество публиката и кинокритиците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР