Коментар на Йенс Турау от Deutsche WelleВ неделя вечерта Ангела

...
Коментар на Йенс Турау от Deutsche WelleВ неделя вечерта Ангела
Коментари Харесай

Меркел наистина има железни нерви

Коментар на Йенс Турау от Deutsche Welle

В неделя вечерта Ангела Меркел бе посетител в предаване на ZDF. Тя направи равносметка на една напрегната седмица, в която се споразумя със социалдемократите за нова необятна коалиция. Всъщност ХДС ще даде всички значими постове в новото държавно управление на съдружния си сътрудник. Без канцлерския пост, несъмнено!

ГСДП поема външното министерство и министерството на финансите, макар че ХДС беше безапелационният победител в изборите през септември. Това в действителност е впечатляващ триумф за социалдемократите, който обаче не съумя да предотврати разтърсванията в партията. Християндемократите също не са удовлетворени. Съпартийците на Меркел я подлагат на критика изключително остро за метода, по който водеше договарянията. А това е извънредно за една партия, в която предаността към канцлерите ѝ е заложена в гените на партийните членове.

И в този момент, в телевизионното предаване, Меркел изговаря няколко извънредно ясни фрази: Постигането на единогласие стана допустимо единствено с извънредно мъчителни взаимни отстъпки по отношение на ГСДП ( " в това число и за мен персонално " ). " 12 часа говорихме единствено за разпределението на ресорите ", издава тя и наподобява по този начин, като че ли е следила целия развой без необикновен интерес. И някак апропо жигосва всички истерични диспути в личната си партия, в това число и спекулациите за времето след нея: тя желае да остане канцлерка още четири години и изобщо не има намерение да се отхвърля от председателството на партията. Точка.

Ангела Меркел знае доста добре, че в партията ѝ има брожения. Тя познава младите, най-вече консервативни съпартийци - като Йенс Шпан или Юлия Кльокнер. Те насочат мощен апел за обновяване и явен профил след всичките мъчителни години, в които председателката на партията водеше в действителност социалдемократическа политика. И в този момент Меркел декларира най-общо, че ще има поради младите бунтари при разпределението на постовете в новото държавно управление. Това, че Юлия Кльокнер има положителни шансове да оглави аграрното министерство в действителност беше ясно от дълго време. Но все пак в този момент младите християндемократи гръмко приветстват тази крачка на канцлерката. И по този начин Меркел съумя небрежно да ги притегли на своя страна. Казано с други думи: нейната власт към момента е огромна.

Едно обаче би трябвало да е ясно: никой различен, с изключение на германеца, не би показал схващане, в случай че и в този момент политиците не съумеят да сформират държавно управление. Дълбоко наранената и разкъсвана от вътрешни битки ГСДП се нуждае от тлъста плячка, с цел да може да убеди своите членове да одобрят съдружното съглашение. И по тази причина Ангела Меркел прави мъчителни взаимни отстъпки. Стоическият израз на лицето ѝ алармира, че просто няма различен метод. Тази жена има стоманени нерви!

Да, Меркел в действителност има стоманени нерви. Доказвала го е неведнъж. Разбира се, че съществува заплаха да прекали със своето успокоение и леден натурализъм. Но няма да е по никакъв начин учудващо, в случай че тя още веднъж реализира триумф с метода " Меркел ". Този път той би изглеждал по този начин: въпреки и с тъга на сърцето, членовете на ГСДП споделят ДА за необятната коалиция духовете се успокояват; Ангела Меркел беседва по-дълго от нормално със своите критици, само че в подмяна си остава това, кое е. А точно: председателка на партията и канцлерка за още четири години.

Нека си кажем почтено, че това е най-вероятният вид. Или? Не е кой знае какъв брой вълнуващо, само че въпреки всичко е по-добре от огромния безпорядък, наименуван нови избори.

Източник: БГНЕС

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР