Коментар на Иван Брегов от Института за пазарна икономикаС решение

...
Коментар на Иван Брегов от Института за пазарна икономикаС решение
Коментари Харесай

Няколко думи за процедурите по АЕЦ Белене

Коментар на Иван Брегов от Института за пазарна стопанска система

С решение на Министерския съвет от тази седмица АЕЦ " Белене " още веднъж заживя собствен живот. Забележителното е, че централата към този момент навършва 37 рождени юридически години. Фактически обаче живот няма. Актът ѝ за раждане е Постановление № 9 от 20 март 1981 година на Министерски съвет. Но има ли акт за гибел и в случай че има кой подред живот живее? Това можем да разберем, единствено в случай че изследваме наличието на документите за „ спирането” и „ възобновяването” на строителството ѝ (повече юридическо строителство, поради обстоятелството, че тя е „ един гьол”, по думите на премиера).

За първи съдбовен излаз на атомната централа се показва Решение N 288 на Министерски съвет от 28 август 1991 година. Де факто, обаче, Министерският съвет не закрива плана, а разпорежда на тогавашния Комитет по енергетика да уреди евентуалното строителство на парогазова централа. Тоест АЕЦ " Белене " не умира, а се трансформира в Топлоелектрическа централа " Белене ". Неизползваната инфраструктура е трябвало да се употребява по предопределение, в това число даже като свободна икономическа зона. Така изказванието, че планът е замразен е погрешно, той е трансформиран, а на процедура не са подхванати никакви дейности за осъществяване волята на тогавашния Министерски съвет.

След като планът не е спиран, то тогава с решение № 853 на Министерски съвет от 20 декември 2002 г . се анулира в действителност решението за промяна на типа централа за създаване. " Белене " още веднъж става атомна мощ. Във въпросното решение се прави опит за осъществяване на законовите условия като е предоставено правене на оценка за въздействието върху околната среда.

През 2004 и 2005 година държавното управление на Царя подхваща и първите дейности по осъществяване на „ атомните” планове – АЕЦ " Белене " е оповестена за обект с национално значение, взето е и решение за „ изграждане” на плана. В реалност сходни високопарни слова от страна на изпълнителната власт не са нужни. Решението на Министерски съвет от 2002 година е било задоволително да се подхващат действителни дейности по документална подготовка на строителната площадка. Така актовете на Министерски съвет от 2004 година и 2005 година се явяват вторични, допълващи и доуточняващи съответни ограничения по осъществяването на Решението на Министерски съвет от 2002 година Това повдига въпроса и за какво първото държавно управление на Борисов триумфално през 2012 година с Решение № 259 и 260 анулира решенията от 2004 и 2005 (за трансформиране), а не решението от 2002 година (за изграждане). Очевидно, с цел да бъде оставена комфортна малка врата за следващото съживяване на втората българска АЕЦ. Защото, на процедура се получава, че имаме решение и позволение за строителство на АЕЦ, само че без опция да бъдат осъществявани основни дейности по градежа. Това положение е комфортно, с цел да се назначават чиновници, да се разпореждат дейности и изразходват средства без ясна цел и резултат.

В основаната юридическа (и управленска) каша са обжалвани както решенията на Министерски съвет за създаване на " Белене ", по този начин и второстепенните, само че значими процедури по екологичната оценка, информацията за направените и плануваните разноски, методиките за това какъв брой би коствала централата и би ли имала действителна възвръщаемост направената инвестиция. Срещу извоюваните правосъдни каузи всяка власт е правила следващи законови дейности, тъй че да осуети осъществяването им. Така и до през днешния ден не е ясно българските държавни управления чий интерес са защитавали при всяко следващо умъртвяване и възкръсване на АЕЦ " Белене ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР